Potrivit unor surse oficiale, dar neidentificate de WSJ, cu ajutorul unei versiuni modificate a programului antivirus au fost căutate documente clasificate ‘top secret’, astfel că acest program ar fi devenit un instrument de spionaj al serviciilor secrete ruse.
Cu o săptămână în urmă, aceeaşi publicaţie a scris că hackeri ruşi au utilizat antivirusul Kaspersky pentru a sustrage documente confidenţiale care se aflau în computerul personal al unui subcontractant al Agenţiei de Securitate Naţională din SUA (NSA).
WSJ menţionează acum că nu se ştie câte calculatoare sau câte persoane cu funcţii importante au fost ţinta unor asemenea acţiuni şi nici ce informaţii ar fi fost piratate, dar susţine că Israelul a alertat autorităţile americane despre aceste posibile manevre, după ce serviciile secrete israeliene au penetrat reţelele Kaspersky în anul 2014.
Şi agenţia Reuters notează, preluând informaţii din mass-media, că serviciile secrete israeliene au descoperit că hackerii guvernului rus folosesc acelaşi program antivirus pe care-l au circa 400 de milioane de utilizatori în întreaga lume, inclusiv agenţii guvernamentale americane.
Moscova a răspuns joi oficial tuturor acestor relatări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificându-le drept ‘absurde’ şi susţinând că guvernul rus nu are nicio implicare în astfel de acţiuni.
Administraţia preşedintelui Donald Trump a ordonat pe 13 septembrie tuturor agenţiilor federale să dezinstaleze în maxim 90 de zile toate programele informatice produse de KasperskyLab, întrucât la Washington există temerea că această companie este vulnerabilă în faţa influenţei serviciilor secrete ruse şi prin urmare produsele ei antivirus pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA. AGERPRES