Oficialii serviciilor de informații americane au reluat avertismentele destinate companiilor americane care au afaceri în China. Ei au atras atenția asupra iminentei implementări, de către autoritățile de la Beijing, a noi versiuni a legii privind spionajul.
Potrivit Centrului Național de Contrainformații și Securitate (NCSC), implementarea legii privind contraspionajul, începând cu data de 1 iulie, generează numeroase îngrijorări cu privire la posibilele riscuri juridice sau incertitudini pentru companiile care au operațiuni comerciale în China, informează Benzinga. Beijing-ul susține însă că legi similare există deja în alte ţări şi că are dreptul să îşi ”apere securitatea naţională”.
NCSC susține că actul normativ extinde domeniul de aplicare a legii Chinei privind spionajul și extinde definiția oficială a spionajului. „Orice documente, date, materiale sau articole” ar putea fi considerate relevante pentru lege din cauza „ambiguităților” acesteia, susține NCSC.
Companiile americane, prinse la mijloc din cauza tensiunilor SUA-China
În plus, Legea din 2021 privind raportarea vulnerabilităților cibernetice ar putea oferi Beijingului „oportunitatea de a exploata deficiențele sistemului, înainte ca vulnerabilitățile cibernetice să fie făcute publice”. Altfel spus, Legea chineză din 2017 privind securitatea ar putea forța cetățenii chinezi angajați la nivel local, care lucrează la companiile din SUA, să sprijine eforturile de spionare ale Beijingului.
Modificările recente aduse legii în materie de contraspionaj au amplificat temerile companiilor americane, prinse la mjloc din cauza relațiilor tot mai tensionate dintre SUA și China.
Legea conţine ”o definiţie largă a securităţii naţionale”
Legea actuală face parte dintr-o serie de măsuri luate în ultima perioadă de președintele chinez Xi Jinping pentru a consolida autoritatea statului și a întări controlul asupra companiilor străine. La începutul lunii mai, autoritățile chineze au investigat angajații de la biroul Bain & Company din Shanghai, ca parte a represiunii împotriva oamenilor de afaceri străini din China. De mai bine de un an, relațiile de afaceri dintre China și SUA continuă să fie foarte încordate. În paralel, creșterea tensiunilor între China și Taiwan a descurajat și mai mult mulți investitori să facă afaceri cu companiile chineze.
Legea conţine ”o definiţie largă a securităţii naţionale” şi se va aplica tuturor nivelurilor societăţii şi tuturor sectoarelor, a declarat pentru AFP Jeremy Daum, cercetător la Paul Tsai China Center al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii americane Yale. Actul normativ va avea „un efect descurajant asupra cetăţenilor chinezi care au contact cu străini şi organizaţii străine”, a adăugat el.
Riscuri de securitate asociate cu TikTok
Mai mult: legiuitorii americani au declanșat audieri în Congres pentru a investiga potențialele riscuri de securitate asociate cu TikTok, o platformă populară de socializare în toată lumea, deținută de compania chineză Bytedance. În timpul audierilor, directorii TikTok s-au confruntat cu întrebări privind modul în care guvernul chinez accesează datele colectate de aplicație.
Recent, într-o întâlnire cu co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, președintele X Jinping a subliniat importanța legăturilor interpersonale, ca bază a relațiilor dintre SUA și China. Administraţia Biden şi-a intensificat eforturile pentru a zădărnici impulsul chinez de a-şi extinde operaţiunile de spionaj şi consideră că a făcut unele progrese prin diplomaţie şi alte acţiuni nespecificate.