Aproape toți americanii, fostul președinte Donald Trump și acum administrația Joe Biden consideră China drept cea mai mare amenințare geopolitică pentru SUA. Avril D. Haines, noua șefă a Serviciilor Naționale de Informații a declarat recent:
„Când vine vorba de spionaj, chinezii sunt un adversar”. Iar recenta condamnare pentru conspirație la furt de secretelor comerciale a soților origine chineză Li Chen și Yu Zhou pare să justifice măcăr o parte din această teamă.
O teamă care l-a determinat pe Donald Trump să creeze „Inițiativa China” în cadrul Departamentului de Justiție, în 2018 pentru a contracara „blitzkrieg-ul” chinezesc. Și a combate furtul de proprietate intelectuală, secrete comerciale și tehnologie, menite să submineze economia SUA și securitatea națională.
Dar cât de gravă este această amenințare, în condițiile în care nu e nimic nou sub soare: statele se spionează zilnic. Justifică spionajul chinez restricțiile de imigrație impuse de administrația Trump tuturor studenților și călătorilor chinezi?
O cercetare recentă publicată de Institutul Cato încearcă să facă lumină. Aceasta identifică 1.485 de persoane condamnate pentru spionaj și infracțiuni legate de spionaj pe pământ american în perioada 1990-2019. Nu se iau în considerare persoanele care au comis atacuri cibernetice din străinătate, ci doar cele care au fost prinse în orice activitate de spionaj din SUA.
În aceste trei decenii, aproximativ 1 din 6,5 milioane de persoane din Statele Unite au comis, într-un an, spionaj sau o crimă legată de spionaj. 583 dintre acești spioni erau americani nativi, iar restul erau născuți în străinătate. Doar 184 dintre ei erau din China.
Șansa ca cineva născut în China să spioneze în SUA a fost, anual, de aproximativ 1 din 404.000 pe an.
Dar spionii născuți în China nu sunt singura amenințare. Din cele 1.485 persoane identificate ca spioni, 276 au spionat pentru China. Dintre ele, 171, adică 61%, s-au născut în China. 24% sunt născuți în SUA, 7% s-au născut în Taiwan, iar restul provin din alte țări. Și în doar o treime din cazurile spionilor originari din China, guvernul SUA a fost ținta spionajului.
Asta înseamnă că americanii nativi de etniec chineză au mai puține șanse să fie spioni decât ar sugera procentul lor din populație.
Cel mai notabil caz al unui cetățean chinez care a încercat să spioneze oficiali americani, este cel al lui Christine Fang. Ea s-ar fi culcat cu cel puțin doi primari din SUA și s-ar fi apropiat de numeroși politicieni din San Francisco cu scopul de a influența oficialii americani la început de carieră. Acțiunile ei au fost însă fără niciun efect aparent. De altfel, nici nu a fost acuzată de spionaj.
Când vine vorba de spionaj pe bune, în două treimi dintre cazuri spionii născuți în China au furat de fapt secrete economice sau proprietate intelectuală care nu prea aveau legătură cu securitatea națională. Xudong „William” Yao, născut în China, a fost condamnat pentru furt de secrete legate de operarea locomotivelor trenurilor. James Patrick Lewis, profesor american la Universitatea din Virginia de Vest, a fost condamnat pentru implicarea sa într-un program chinez care ar putea fi legat de spionajul economic.
Prin urmare, notează publicația americană, guvernul SUA ar trebui să încerce să reducă spionajul acolo unde se poate, dar serviciile de securitate națională trebuie să-și justifice îngrijorările doar cu cu dovezi temeinice.