Pe langa discutiile cu producatorii din industria alimentara, expertul european “se documenteaza” pe teren, cumparand diferite produse alimentare din lanturile de magazine prezente pe piata autohtona. Alimentele nu iau calea consumului, ci ajung pe masa laboratoarelor din Bruxelles unde sunt analizate “la sange”. Concluziile analizelor nu-i afecteaza inca pe procesatorii nostri. Ei sunt deocamdata la adapost de penalizari sau amenzi. Din momentul integrarii, lucrurile se
Pe langa discutiile cu producatorii din industria alimentara, expertul european “se documenteaza” pe teren, cumparand diferite produse alimentare din lanturile de magazine prezente pe piata autohtona. Alimentele nu iau calea consumului, ci ajung pe masa laboratoarelor din Bruxelles unde sunt analizate “la sange”. Concluziile analizelor nu-i afecteaza inca pe procesatorii nostri. Ei sunt deocamdata la adapost de penalizari sau amenzi. Din momentul integrarii, lucrurile se vor schimba insa dramatic, pentru ca nici un producator vestic nu accepta concurenta neloiala venita din Est.
Dar ce controleaza expertul european? “Am descoperit sucuri naturale diluate si probleme in privinta cantitatii de zahar din bauturile nealcoolice”, arata Martin Greeve. Pe baza descoperirilor sale, se aduna dovezi la Bruxelles, pentru inchiderea unitatilor de productie din Romania. Sa fim clari. Nu vorbim de nerespectarea normelor sanitar-veterinare care ele singure sunt un motiv suficient de punere a lacatului, ci de respectarea reglementarilor de la nivelul fiecarei industrii, care impune, de exemplu, concentratia sucului de portocala!
Potrivit mai multor surse, foarte multi producatori de mici dimensiuni nu respecta legislatia privind etichetarea produselor. “S-a intamplat sa apara pe ambalaj o portocala, iar inauntru sa fie, in proportie de 90%, suc de mere”, afirma reprezentantul unui producator din domeniu.
“Uniunea Europeana are trei paliere de informare. In primul rand, colecteaza date de la guvernele nationale, apoi foloseste informatiile culese de aparatul propriu, dar se bazeaza si pe rapoartele diferitelor industrii. Consultantii europeni implicati in programele implementate in tara, sunt surse primare de informatii”, spune Dragos Dima, consultant in domeniul agro-alimentar si al protectiei mediului.
Acesta da exemplul plantelor modificate genetic, unde datele sunt neclare, cel putin in cazul soiei transgenice cultivate in Romania, care reprezinta o afacere de circa 45 de milioane de euro. Pe langa problemele stiintifice legate de consumul varietatilor modificate genetic, exista si un foarte puternic lobby industrial in Europa, care pledeaza pentru eliminarea culturilor modificate genetic. “Producatorii de substante de combatere a daunatorilor se opun aparitiei culturilor modificate genetic, deoarece ar ramane fara obiectul muncii, avand in vedere ca substantele se fabrica in SUA”, mai arata Dima. Asadar, producatorii agricoli, dar si industria se afla intr-o situatie destul de complicata. Aplicarea legislatiei comunitare va fi urmarita nu doar de birocratii de la Bruxelles, ci si de expertii industriei chimice europene. Am putea astfel sa primim amenzi de sute de milioane de euro pentru o afacere ce valoreaza de cateva ori mai putin.
Ochiul atent al industriei europene se uita si la protectia mediului, fiind vizate in special ramurile productive, care pot intra direct in concurenta cu producatorii europeni. Primul an al integrarii va debuta, cel mai probabil, cu amenzi pentru autoritatile noastre.
Eticheta trebuie sa spuna adevarul
• Producatorii de sucuri de fructe sunt obligati din 2004 sa inscriptioneze pe eticheta continutul de zahar in grame la litru, precum si adaosul de pulpa de fruct.
• Eticheta produselor care au zahar trebuie sa contina formularile “indulcit” sau “cu adaos de zaharuri”, precum si “obtinut din sucuri concentrate” sau “partial concentrate”, acestea din urma fiind marcate cu caractere vizibile, langa denumirea sub care se vinde produsul, pentru a putea fi mai usor identificate.
• Cantitatea de zahar continuta intr-un litru de suc nu poate sa depaseasca 150 de grame.
• Continutul minim de suc sau piure de fructe trebuie sa fie de minimum 25% pentru fructele al caror suc nu poate fi consumat in stare naturala, in timp ce pentru fructele la care sucul poate fi consumat in stare naturala ponderea este de 50%.