Adevărul despre spirulină, considerată unul dintre cele mai populare suplimente alimentare. Spirulina a fost numită, pe bună dreptate, un superaliment datorită concentrației mari de nutrienți și antioxidanți.
Adevărul despre spirulină. Spirulina este o algă unicelulară
Adevărul despre spirulină, considerată unul dintre cele mai populare suplimente alimentare. Spirulina a fost numită, pe bună dreptate, un superaliment datorită concentrației mari de nutrienți și antioxidanți. Vechii azteci au fost printre primii care au folosit spirulina, devenită azi un ingredient comun în smoothie-uri, sucuri și multe altele. NASA a găsit chiar o modalitate de a o crește în spațiu pentru a ajuta astronauții să rămână sănătoși.
Spirulina este o algă unicelulară, verde-albastruie, înrudită cu Chlorella, despre care se crede ca ar fi una dintre cele mai vechi forme de viață de pe Pământ. Spirulina conține nutrienți esențiali, inclusiv vitamine solubile în graăsimi (A, E si K), acizi grași (DHA, EPA), beta caroten, proteine si minerale.
Deoarece spirulina provine din bacterii (cianobacterii), poate fi considerată o sursă de proteine excelentaă pentru persoanele vegane. Înainte de a utiliza spirulină, iată ce trebuie să știți, potrivit Cnet.
Este plină de nutrienți și antioxidanți
Spirulina are mulți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos, inclusiv vitamine precum tiamina, pentru un metabolism sănătos, și vitamina A pentru vedere, dar și minerale precum cuprul și fierul care ajută la îmbunătățirea imunității.
Există, de asemenea, alți nutrienți, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3, care luptă împotriva inflamației, și antioxidanți precum ficocianina și beta-carotenul care ajută la reducerea riscului apariției anumitor boli. Cu 60% conținut de proteine, spirulina oferă mai multe proteine decât unele legume și este o sursă populară de proteine pentru vegani și vegetarieni.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o linguriță de spirulină uscată conține 20 de calorii și următorii nutrienți:
- Spirulina uscataă (o lingură)
- Vitamina Cantitate
- Proteină 4 grame
- Calciu 8,4 miligrame
- Tiamina 14% din valoarea zilnică (DV)
- Riboflavină 20% din valoarea zilnică (DV)
- niacina 6% din valoarea zilnică (DV)
- Cupru 47% din valoarea zilnică (DV)
- Fier 11% din valoarea zilnică (DV)
Spirulina mai conține magneziu, potasiu și mangan în cantități mici. Toate aceste vitamine și nutrienți vă pot ajuta să îndepliniți cerințele zilnice nutriționale.
Ajută la un colesterol sănătos
S-a descoperit că spirulina scade colesterolul „rău” și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul bun, lipoproteinele de înaltă densitate (HDL).
Acest lucru împiedică grăsimea și colesterolul din sânge să blocheze arterele, care, la rândul lor, vă pot solicita inima. Un mic studiu a constatat că cei care au luat 1 gram de spirulină zilnic aveau colesterol mai scăzut după doar trei luni.
Ar putea ajuta sistemul imunitar
Spirulina conține vitamine și minerale care sunt importante pentru sănătatea imunitară. În plus, cercetările au descoperit că poate crește producția de globule albe și anticorpi, pe care organismul le folosește pentru a lupta împotriva bolilor. De reținut: efectele spirulinei asupra sistemului imunitar o fac riscantă pentru cei cu boli autoimune, precum lupusul.
De proprietățile antiinflamatoare ale spirulinei pot beneficia și persoanele cu alergii la praf, polen și părul de animale. A fost explorat ca un tratament alternativ pentru simptomele rinitei alergice, deși sunt necesare mai multe cercetări.
Poate scădea tensiunea arterială
Spirulina poate crește producția de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge și le ajută să se dilate. Mai multe studii au descoperit că o doză zilnică de spirulina poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice și a celei diastolice. De asemenea, a arătat efecte pozitive pentru cei care au hipertensiune arterială.
Poate susține sănătatea ochilor
Spirulina ajută sănătatea ochilor. Este bogată în beta-caroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A. S-a demonstrat că vitamina A ajută la prevenirea pierderii vederii și promovează o sănătate mai bună a ochilor.
Potrivit Școlii de Medicină Icahn Mt. Sinai, spirulina conține o concentrație mare de zeaxantuină, care poate reduce probabilitatea apariției cataractei și a degenerescenței maculare, asociate cu vârsta.
Riscuri și dezavantaje ale spirulinei
Când discutați despre orice superaliment, este important să nu vă concentrați și pe potențialele riscuri. Iată la ce trebuie să fiți atenți când luați spirulină. Multe dintre presupusele sale beneficii pentru sănătate se bazează pe cercetări pe animale sau studii limitate.
De exemplu, o teorie este aceea că spirulina ar putea ajuta la prevenirea cancerului. Este bogată în antioxidanți despre care se știe că luptă împotriva inflamației, care poate provoca cancer. De exemplu, conține ficocianină, despre care s-a descoperit că reduce inflamația, prevenind în același timp creșterea celulelor canceroase. Cu toate acestea, studiile continuă să examineze corelația exactă dintre spirulină și cancer.
Cercetătorii studiază spirulina și posibilitatea ca aceasta să prevină tratarea gripei, herpesului și HIV, dar de asemenea, trebuie făcute mai multe studii. S-a descoperit că unele produse cu spirulină conțin contaminanți, mai ales dacă au fost recoltate în zone sălbatice pline de metale grele. În plus, unele produse pot conține mai mult sau mai puțină spirulină decât ceea ce este menționat pe etichetă.
Efecte secundare
Spirulina este considerată sigură, în doze obișnuite. Cu toate acestea, unele reacții adverse potențiale includ dificultăți de somn, probleme de digestie și simptome precum greață, vărsături, dureri de cap și amețeli. Unii oameni au raportat reacții alergice.
Spirulina nu este recomandată persoanelor care iau anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tensiune, colesterol sau activitatea sistemului imunitar. În plus, nu este recomandată pentru următoarele grupuri de persoane:
- Femei însărcinate
- Copii
- Cei cu boli autoimune
- Cei care urmează să se opereze sau tocmai au suferit o intervenție chirurgicală