Coplata are o valoare cuprinsă între 5 lei şi 10 lei şi va fi percepută la externarea pacientului, indiferent de câte zile va sta în spital. Sumele se vor percepe de fiecare spital pe baza aprobării Consiliului de Administraţie al unităţii, între aceste limite şi în funcţie de nivelul de trai din zonă.
Cele mai multe spitale din Bucureşti au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul "Sf. Maria".
Nivelul coplăţii la externare în Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este stabilită la 5 lei, potrivit managerului unităţii spitaliceşti, Vasile Râmbu, care a estimat că aproximativ 15% dintre cei care se internează vor trebui să achite această taxă, restul încadrându-se în categoria celor exceptaţi de la plată. Potrivit acestuia, prin încasarea coplăţii, spitalul va obţine între 20.000 si 25.000 de lei anual, sumă ce va completa resursele spitalului, fiind destinată achiziţionării de materiale pentru curăţenie sau materiale sanitare, potrivit Agerpres.
Bolnavii care se externează din spitalele hunedorene vor plăti o taxă cuprinsă între 8 şi 10 lei, sub formă de coplată, în urma deciziilor luate de consiliile de administraţie ale unităţilor medicale din Deva, Petroşani şi Hunedoara.
Astfel, pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva vor achita o taxă de 10 lei, la externare, conducerea unităţii medicale apreciind că în acest fel va putea obţine venituri suplimentare în valoare de aproximativ 10.000 de lei, pe lună. Spitalul înregistrează lunar circa 2.200 de internări, dar 55% dintre ele sunt scutite de la coplată.
Şi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, valoarea taxei de coplată a fost stabilită la suma de 10 lei, potrivit unei hotărâri a Consiliului de Administraţie. Managerul spitalului, Alin Vasilescu, a apreciat că fondurile colectate prin aplicarea taxei de coplată nu vor fi foarte mari, în condiţiile în care anul trecut au fost consemnate 20.000 de internări, iar dintre acestea, 13.000 au fost urgenţe. În calcul nu au fost luaţi copiii, care nu plătesc taxa la externare.
Spitalul Municipal "dr.Alexandru Simionescu" din Hunedoara va percepe o taxă la externare în valoare de 8 lei, iar încasările vor fi de aproximativ 40.000 de le.
Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba vor plăti la externare o taxă de 5 lei, cea mai mică sumă prevăzută de legea coplăţii, banii urmând să fie folosiţi pentru achiziţionarea materialelor de protecţie a vizitatorilor – botoşei de unică folosinţă, pelerine, dezinfectant şi alte materiale utilizabile în acelaşi scop.
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare a instituit începând de luni o taxă în valoare de 5 lei, sub forma de coplată.
Doar cinci dintre cele zece unităţi spitaliceşti din judeţul Galaţi au transmis Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Galaţi nivelul coplăţii. Astfel, Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi Galaţi şi-a stabilit nivelul coplăţii la zece lei, Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galaţi, la şase lei, iar Spitalul Militar Galaţi, Spitalul TBC şi Spitalul Târgu Bujor, la cinci 5 lei.
Alte spitale care au anunţat valoarea coplăţii sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca – 10 lei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad -10 lei şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş – 7,5 lei.