În ultimii ani au fost desfiinţate spitale care de abia mai rezistau din pricina infrastructurii, lipsei de materiale medicale de bază şi de angajaţi suficienţi. De la anul însă, dacă autorităţile locale vor fi în stare să absoarbă fonduri europene, spitalele publice ar putea fi reabilitate termic cu cu un efort de doar 10% din întreg bugetul de reparaţii.
Programul vizează, prioritar, spitalele din ţară, apoi şcolile şi alte categorii de instituţii publice şi va avea un buget estimativ de 800 de milioane de euro, adresat autorităţilor municipiilor resedinţă de judeţ pentru spitalele de interes judeţean şi spitalele municipale. Lucrările de reabilitare termică finanţate sunt anvelopările faţadelor, tâmplăria ferestrelor, sistemele de ventilaţie, alimentarea cu energie electrică şi energie termică si vizează reducerea costurilor de funcţionare a spitalelor. Beneficiarii vor fi de asemenea susţinuti şi pentru implementarea unor soluţii inovative, precum panourile solare. Spitalele private nu vor putea aplica pentru acest tip de finanţare.
Schema de finantare presupune că din bugetul UE, grantul va fi de 80% din valoarea lucrărilor, în timp ce contributia bugetului de stat şi a bugetului local va fi, deocamdata ca propunere, de cate 10%.
Calendarul programului prevede ca în primul trimestru al anului viitor sa fie lansat ghidul solicitantului şi apelul de proiecte, din aprilie-mai.