Vrei un teren ieftin? Da fuga la spital! Asa au facut numeroase societati comerciale, care au ochit din timp imobile apartinand unitatilor sanitare, pe care le-au inchiriat sau concesionat la preturi infime de la 1,5 pana la 4 euro pe metru patrat.
La initiativa unor firme private, majoritatea spitalelor bucurestene au renuntat la terenuri sau cladiri “cu un grad avansat de uzura” contra unor chirii sau redevente mai mult simbolice. Astfel, distribuitori importanti de medicamente sau centre medicale renumite au primit OK-ul din partea Ministerului Sanatatii pentru a intra in posesia unor imobile din zone centrale ale Bucurestiului sau din tara, fara prea multa bataie de cap. A fost de ajuns ca acestea “sa identifice” spatiile de care au nevoie si, in urma unor licitatii organizate de minister, sa castige imobilele spre inchiriere.
Un exemplu este contractul incheiat intre minister si centrul medical Euromedic, pentru un teren de 1.000 de metri patrati din curtea Spitalului Fundeni. In urma demersurilor facute de firma, Ministerul Sanatatii a emis o hotarare de guvern in baza careia a fost aprobata solicitarea de concesionare a imobilului. A urmat o licitatie cu tot tacamul unde, din trei firme participante, cea care a oferit redeventa cea mai avantajoasa a fost Euromedic. Conform informatiilor primite de la directia spitalului Fundeni, contractul a fost semnat pe 49 de ani si prevede plata unei sume totale de 1.470.000 de euro, bani care ajung la bugetul de stat. tinand cont de faptul ca Euromedic a platit opt milioane de dolari numai pentru constructia, amenajarea si dotarea centrului, redeventa de 30.000 de euro pe an este infima. “Contractul a fost facut pentru acoperirea integrala a intereselor firmei, iar spitalul in curtea caruia se afla nu beneficiaza de nimic de pe urma lui”, a spus serban Marinescu, directorul Institutului Clinic Fundeni. “Avantajul este major pentru pacient, pentru ca Euromedic s-a obligat, prin caietul de sarcini, sa asigure aparatura de ultima generatie la centru si s-a tinut de cuvant. Multe din aparate nu se regasesc la spitale”, a spus Maria Dobrescu, director in cadrul Ministerului Sanatatii.
Conform expertilor imobiliari, in mod normal, chiriile platite pentru aceste spatii folosite in scopuri medicale pornesc de la patru euro pe metru patrat. “Valoarea chiriei pentru un centru medical sau firma de medicamente nu este tocmai ca cea pentru un magazin. Dar nu vad de ce un imobil din curtea unui spital s-ar inchiria cu mai putin de patru euro, in conditiile in care preturile din piata pentru spatiile folosite in scop medical sunt duble, poate chiar triple”, a spus Adrian Crivii, director Darian Rom Suisse. Cel mai nou centru medical “la cheie” este cel din curtea Spitalului Polizu si apartine companiei Romar. “Este vorba despre o cladire de trei etaje, pentru care firma plateste o redeventa de 72.000 de euro pe an”, a spus Oana Vlasie coordonatorul centrului. Suma este mare raportata la cea platita de Euromedic, dar mica in comparatie cu celelalte chirii achitate de Romar pentru sedii in afara spitalelor, “chirii care se ridica pana la 25 de euro pe metru patrat”, arata Vlasie.
Sunt insa si cazuri in care s-au platit sume mai mici de doi euro pe metru patrat. Un exemplu este contractul incheiat, in 1994, de catre fostul director al Spitalului Carol Davila, Prof. Nicolae Ursea, cu firma Relad, unul dintre distribuitorii importanti de produse farmaceutice si parafarmaceutice din Romania, pentru parterul unui imobil situat in buricul targului, pe Calea Grivitei nr. 7. Cladirea, evaluata de catre conducerea Spitalului Davila la peste patru milioane de euro, a apartinut familiei sutu, ea facand parte din patrimoniul cultural national. Scopul inchirierii acesteia de catre Relad a fost acela de a servi drept depozit de medicamente si birouri.
Din informatiile primite de la Administratia Fondului imobiliar al unitatilor sanitare din sectorul 1, contractul a fost semnat pe zece ani, chiria platita fiind extrem de mica, doar de doi dolari metru patrat, in ideea ca societatea va aduce imbunatatiri sediului. Ulterior, prin acte aditionale, societatea s-a instalat in toata cladirea si in curtea interioara, chiriile platite fiind mai mici chiar de un euro pe metru patrat. Conform institutiei publice in administrarea careia se afla spitalul, compania Relad nu a platit niciodata chiria. Ba mai mult, aproape toate imbunatatirile aduse sediului au fost platite de catre spital, urmand ca facturile sa se deconteze de catre Relad. “Nu s-a decontat nimic. La ora actuala, intreaga cladire este in folosinta firmei Relad. Contractul a expirat de doi ani, cladirea nu mai e utilizata nici macar de ei si, cu toate astea, nu putem folosi acel spatiu pentru spital”, a spus Mircea Penescu, directorul Spitalului Dr. Carol Davila. Compania RELAD a refuzat sa faca vreun comentariu privind acest subiect.
In momentul de fata, pe masa Ministerului Sanatatii se afla peste 30 de cereri, de concesiune sau inchiriere venite din partea unor societati comerciale sau chiar a spitalelor din tara, care asteapta sa fie solutionate.
Ultima cerere este din partea Spitalului Judetean Ialomita, pentru concesionarea unui spatiu de 280 metri patrati. “Decizia o va lua, desigur, ministerul si ea va fi, in primul rand, in avantajul pacientilor”, a spus Maria Dobrescu.
In cea mai mare parte, contractele de inchiriere sau concesiune semnate de spital sunt in avantajul clar al societatilor comerciale. Spitalul nu prea vad sa castige din asta.
Serban Marinescu,
director al Inst. Clinic Fundeni