Debutul noului an şcolar este privită cu îngrijorare de specialiştii din domeniul sanitar. Coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din București, Ionel Oprea, a transmis o directivă către spitalele de copii din Capitală. Acestora li se cere să pregătească locuri pentru minorii care ar putea contracta temutul virus în perioada următoare, după începutul şcolii.

În prezent, numai 12 locuri destinate copiilor infectaţi sunt libere în Bucureşti, astfel că izbucnirea unor focare în şcoli ar reprezenta un adevărat dezastru.

“Am dat dispoziție să se documenteze clar, să avem informații începând din 10 septembrie câte paturi sunt și să cerem din partea acestor spitale să ne spună clar care este capacitatea maximă de izolare a copiilor care, în mod nefericit, vor fi infectați.

Bineînțeles că trebuie să ne gândim și la celelalte spitale de pediatrie din București. De exemplu, la “Grigore Alexandrescu”, care e multipavilionar, putem să discutăm dacă pot pune, la nevoie, la dispoziție un pavilion întreg.

Trebuie, așa cum s-au făcut recomandările, să se reducă la 15 (numărul de elevi dintr-o clasă – n.red.) și să respecte distanțarea și ventilația naturală, încât să nu permită transportul virusului în cantitate mare”, a declarat Ionel Oprea, într-o intervenţie pentru EuropaFM.

Ce spune profesorul Rafila despre pericolul reprezentat de începutul şcolii?

Recent, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentant al României în cadrul OMS, a încercat să-i liniştească pe părinţii îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla cu copiii lor după începerea şcolii.

„În Germania se înregistrează cazuri, dar nu este o explozie. Din cele circa 850 de școli care au fost deschise au apărut circa 41 de cazuri, ceea ce înseamnă 5%. S-a observat că în țările unde au reînceput activitățile școlare a existat o anumită creștere a numărului de cazuri. Important e ca această creștere să fie redusă și să permită desfășurarea activităților școlare fără întrerupere sau doar punctual întrerupere doar într-o anumită clasă în care s-au înregistrat un caz sau două.

Cred că asta treuie să fie filosofia. Boala nu poate să fie total exclusă dintr-o comunitate de copii. Pot apărea cazuri, nu e nicio nenorocire – copiii fac în marea lor majoritate forme ușoare ale bolii. De exemplu, copiii de până la 10 ani doar în proporție de 0,1% necesită spitalizare și atunci ei trebuie pur și simplu izolați pe durata bolii după care se vor reîntoarce în colectivitate. Trebuie să încercăm să înțelegem lucrurile acestea și să nu le dramatizăm, dimpotrivă, trebuie să le rezolvăm pragmatic”, a declarat Rafila pentru Antena 3.