Președintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, Cosmin Alexandrescu, este de părere că spitalele existente acum ar trebui dărâmate deoarece sunt vechi, iar circuitele sunt complet depășite. El reamintește că actualele spitale au fost construite în anii 70, atunci când populația și demografia erau diferite.
“Planul de paturi şi spitalele din România au fost făcute în anii 70, când aveam cu totul altă populaţie, 22 de milioane în creştere, ajunseserăm la 23 de milioane imediat după Revoluţie, cu o altă demografie, numărul tinerilor era mult mai mare ca în prezent deoarece tinerii de astăzi sunt plecaţi peste hotare.
Noi în realitate avem o populaţie de aproximativ 16 milioane de locuitori, o natalitate în prăbuşire, iar spitalele pe care le avem, în realitate, ar trebui rase toate pentru că sunt extrem de vechi, cu circuite complet depăşite.
Trebuie făcute spitale, dar în locul celor care există şi readuse ţinând seama de modificările demografice care există. Sunt zone întregi din ţară care au fost depopulate”, a afirmat Cosmin Alexandrescu.
Este nevoie de o colaborare între medicii specialiști din ambulator și cei de familie
Invitat într-o emisiunea de la Prima News, președintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a propus și o colaborare între medicul de familie și medicul specialist de ambulator.
Acesta a dat de exemplu județe în care sunt puțini medici specialiști, iar oamenii nu au unde să se ducă.
Totuși, spune acesta, nu există niciun răspuns la propunerea sa.
“Cred că problema este mare atât la nivelul medicilor de familie, dar în unele judeţe e mult mai mare la nivelul medicilor specialişti de ambulator. Avem judeţe în care avem unul maxim doi medici specialişti pe o anumită specialitate, de exemplu, diabetologia, reumatologia sau altele. Pacienţii aceia unde se duc? (…)
Am propus ca medicina să se apropie de pacient, să existe o posibilitate care astăzi nu există de colaborare a medicului specialist de ambulator cu medicul de familie pentru a putea să integrăm serviciile medicale acordate pacienţilor cât mai aproape de ei în aşa fel încât să nu aglomerăm spitalele. Deocamdată nu există niciun răspuns”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator.