Spitalele nu au teste pentru gripă pentru că nu și-au achiziționat, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care adaugă că nu există o penurie de astfel de teste pe piață.
Spitalele nu au teste pentru gripă pentru că nu și-au achiziționat. Alexandru Rafila: Nu există penurie de teste pe piață
Ministrul Sănătății a vorbit, în cursul zilei de joi, 5 ianuarie, despre lipsa testelor pentru gripă din spitale. Acesta a precizat că vinovații pentru această întâmplare sunt reprezentanții spitalelor, care nu au achiziționat teste pentru gripă. Alexandru Rafila a subliniat că, la momentul actual, nu există o penurie de astfel de teste pe piață.
“Este problema lor. Ei trebuie să şi achiziţioneze teste pentru gripă. E problema spitalului. Nu au teste pentru că nu şi-au achiziţionat. Adică nu există o penurie de teste pe piaţă. În ceea ce priveşte medicamentele, acestea au început să revină în farmacii”, a declarat ministrul Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă referitoare la situația din spitale, având în vedere că există anumite unități spitalicești care nu au medicamente și teste pentru gripă.
Ministrul Sănătății va avea întâlniri cu distribuitorii și producătorii
În cadrul aceleiași conferințe de presă, șeful de la Sănătate a declarat că va avea întâlniri cu distribuitorii și producătorii în cursul zilei de vineri și de luni, subliniind că este convins că se va găsi o soluție.
”Sunt convins că o să găsim o soluţie. Trebuie să aprovizioneze cu oricare dintre produsele de pe lista pe care aţi văzut-o, ca să avem toate stocurile, de exemplu, de antivirale la toate spitalele. Unele spitale au stocuri pentru un an de zile, altele au cantităţi foarte mici. Încercăm, asta a fost dintre discuţiile cu direcţiile de Sănătate publică să echilibrăm aceste stocuri, încât fiecare spital să dispună, să spunem, de stocuri pentru trei luni, pentru că oricum această situaţie nu va dura foarte mult”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a anunțat că nu se va declara epidemie de gripă
Anterior ministrul Sănătății a precizat că nu va fi declarată o epidemie de gripă, dar instituția pe care o conduce a venit cu o serie de recomandări pentru toată lumea.
„Nu ne dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener astfel încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa sezonieră, care anul acesta a început mai devreme”, a transmis Rafila, adăugând că sezonul gripal este decalat.
„Sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni”, a anunțat Rafila în cadrul conferinței de presă, dând semne că nu va declara epidemie de gripă în România.
Ministerul Sănătății a venit cu o serie de recomandări, astfel:
La nivelul unităților școlare și preșcolare
- realizarea triajului zilnic
- utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către copii
- informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii
- asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și suprafețelor
- aerisirea periodică a încăperilor
- respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea batistei de unică folosință
La nivelul populației generale
- evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
- menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
- respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea batistei de unică folosință
- consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare
- consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
- continuarea vaccinării antigripale, în speciale pentru persoanele aflate la risc: persoanele de peste 65 de ani, femeile însărcinate și bolnavii cronici