Noul proiect pilot referitor la remunerarea medicilor care vor să lucreze şi la stat, şi la privat pare să rezolve inclusiv problema exodului acestora către unităţile private şi mai ales către străinătate, însă cifrele spun altceva.
Medicii vor avea posibilitatea să acorde consultaţii contra cost după ce termină programul normal de muncă, de şapte ore, iar banii ar urma să fie împărţiţi între medic, cadrele medicale şi spital, după cum urmează: 60% îi revine medicului, 30% pune la dispoziţia echipei cu care lucrează şi 10% revine spitalului.
În unele spitale, o consultaţie la cerere ajunge şi la 40 de lei, astfel că în acest caz, spitalului îi vor reveni 4 lei. Nu banii în plus la buget sunt însă scopul implementării acestei legi, ci împiedicarea exodului medicilor.
În cel mai bun caz, această măsură poate duce la evitarea situaţiilor în care bolnavii aşteaptă ore în şir venirea medicului care acordă prioritate turei de la privat, unde câştigă şi de trei ori mai mult decât la stat.
Problema majoră este însă una obiectivă, care ţine de cifre: România are cei mai obosiţi medici din UE. Deși directivele europene stabilesc că un medic nu poate lucra mai mult de 48 de ore pe săptămână, medicii români ajung să lucreze dublu, din cauza lipsei de personal, care să facă rotația corespunzătoare. Astfel, s-a ajuns la o medie de doi medici la mia de locuitori ai ţării.
În aceste condiţii, pare destul de improbabil ca medicii care lucrează în prezent doar la stat să profite de oferta MS de a acorda consultaţii în privat după cele şapte ore de muncă obligatorie, care sunt de fapt mai multe, în unele zile. Chiar şi cei care deja se împart între stat şi privat trebuie să acorde destul de multe consultaţii în saloanele private din spitalele publice pentru a egala salariul de la privat, care este şi de trei ori mai mare decât cel primit la spitalul public.
Rămân însă în aer cei de care depinde viitorul sistemului sanitar românesc, şi anume cei 60% dintre rezidenţi care vor să plece din România, din lipsă de perspective şi salariu mic.
Rămâne de văzut însă care vor fi propunerile medicilor la acest proiect de lege postat de curând pe site-ul MS pentru dezbatere publică , timp de o lună.