Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, dr. Voichița Lăzureanu, a declarat joi că au fost înaintate solicitări către toți decidenții, începând cu Ministerul Sănătății, pentru ca pacienții infectați cu noul coronavirus din județele vecine să nu mai fie aduși la Timișoara.
Managerul a adăugat că în prezent trei sferturi dintre pacienții internați cu COVID-19 sunt din alte județe, iar spitalul nu mai poate face față solicitărilor. Este vorba despre județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
Dr. Voichița Lăzureanu a subliniat că nu este o decizie luată în pripă, în condițiile în care a trecut o lună de la prima testare pentru coronavirus de la Timișoara, perioada în care toate celelalte spitale similare din județele vecine se puteau organiza pentru a-și trata fiecare pacienții proprii.
Ea a mai spus că transportul unor astfel de pacienți, de la sute de kilometri, până la Timișoara, pune în pericol de contaminare inclusiv personalul de pe ambulanțe, cel al ISU și chiar al spitalului.
”Fiecare județ să-și gestioneze pacienții proprii”
„Am depus solicitări la Ministerul Sănătății, la Prefectura Timiș, la DSP Timiș și ale celorlalte județe. Ne dorim ca fiecare județ să-și gestioneze pacienții proprii și să-și pună în aplicare planurile albe ale fiecărui județ în parte, care deja de o lună sunt tărăgănate. Nu cred că este normal și firesc medical și uman ca un singur spital din Timișoara să deservească toate cele patru județe.
Nu cred că este firesc să transporți pacienți, din punct de vedere epidemic infectați, și să expui întregul echipaj al ambulanței, al SMURD, într-o deplasare de sute de kilometri. Un pacient a și decedat pe drum de la Arad.
Am înțeles că la începutul pandemiei, când au fost puține cazuri și nu au fost cu severitate mare, am reușit să absorbim și să facem managementul acestor cazuri. Acum suntem în fașa unor situații în care trebuie să facem ceva, nu putem merge mai departe doar cu ‘o să’.
Medicii noștri tratează orice fel de tip de pacient, dar nu se poate ca doar medicii din Spitalul ‘Victor Babeș’ din Timișoara să trateze, iar cei din toate celelalte județe să se spele pe mâini și să considere că problema e rezolvată, că i-au trimis pe pacienți la Timișoara.
”Ne batem joc unii de alții?”
Un alt pacient, transportat din alt județ, a decedat în curtea spitalului nostru, nici nu a ajuns să fie pus în salon. Ce facem? Ne batem joc unii de alții?”, a detaliat dr. Voichița Lăzureanu, conform ziare.com.
Managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara a mai subliniat că toți pacienții cu coronavirus care ajung aici au nevoie și de asistență ATI, care nu poate face față unui aflux de pacienți și din alte județe.
„Noi avem nouă paturi ATI, din care cinci sunt deja ocupate, iar dintre acestea, trei sunt ocupate de pacienți din alte județe. În această după-amiază vor fi gata și analizele de prima tură de azi și sunt convinsă că vor mai fi și alții.
Nu consider că e normal ca un pacient de pe o terapie intensivă dintr-un alt județ, intubat, ventilat, să fie adus la Timișoara, să expună și personalul de aici și de pe ambulanță și ISU, doar pentru că autoritățile din respectivul județ nu vor să-și asume răspunderea pentru eventuale mortalități.
Acum, din toți pacienții pe care-i avem la noi (nu doar cei nouă de la ATI n.red.) doar un sfert sunt din Timiș, ceilalți din alte județe”, a explicat Voichița Lăzureanu.
”Lumea a fost extraordinară și a ajutat”
Ea a mai arătat că la o lună de la primul caz de coronavirus încă nu există un alt centru de testare COVID în vestul țării decât la Timișoara, iar biologii spitalului „Victor Babeș” Timișoara lucrează nonstop de mai bine de o lună.
„Sistem medical de îngrijire a pacienților există în fiecare județ. Trebuie doar ordonat și prioritizat. Așa cum a putut să facă spitalul din Timișoara și DSP Timiș, să fie gata acest plan alb, de două săptămâni. Stăm cu el în așteptare, doar pentru că celelalte județe nu se pot organiza; nu cred că este firesc, mai ales în situație de urgență medicală.
Avem ceea ce ne trebuie, avem donații, lumea a fost extraordinară și a ajutat, dar mi-e greu să cred că și acești oameni nu au donat prioritar pentru pacienții din județul Timiș. Am rezistat o lună pe cont propriu, pe resursele noastre, suport medical, absolut toți au stat aici să facă comenzi, să aducă necesarul din toate părțile, este un consum enorm și financiar, pe care sunt convinsă că fiecare județ în parte îl putea face”, a conchis Voichița Lăzureanu.