Miercuri, pe data de 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Rafila a fost întrebat de ce nu a fost finanțat prin PNRR proiectul noului Spital Județean de la Sibiu, despre care autoritățile județene susțin că este cel mai avansat din țară.
Spitalul Județean de la Sibiu nu se încadrează în bugetul PNRR
Ministru Sănătății a spus că proiectul nu s-a finanțat prin PNRR deoarece nu se încadrează în buget.
„Au fost trei spitale… proiectele lor valorau 500 de milioane de euro fără TVA, deci 600 de milioane de euro cu TVA. Finanțabil din PNRR, aplicând cofinanțarea de 40% ar fi fost 300 de milioane, or limita aprobată de Guvernul României a fost de 199,99 milioane euro. De ce există lege. Ca să trecem peste ea? Există o lege, o hotărâre de guvern are caracter de lege, trebuie să o respectăm.
Dacă intrăm cu spitale care au valoare mare, pentru că exact aceeași situație era la Brașov, exact aceeași situație era la Focșani, nu mai puteam să ajungem la 25 finanțabile, pentru că dacă puneam trei spitale cu valoare foarte mare atunci probabil aveam o listă de 18 și nu ne încadram în criteriul impus de UE, să avem minim 25. Nu poți să pui spitale cu o valoare mult mai mare decât…
Noi oricum am pus o valoare mult mai mare decât media. Media dacă împărțim 1,7 miliarde erau pentru 25, obțineam 68 de milioane și am pus de trei ori aproximativ această sumă. Dacă venea cineva cu spital de un miliard de euro ce făceam?”, a răspuns acesta.
Potrivit lui Alexandru Rafila, autoritățile de la Sibiu erau conștiente de acest lucru. Ministrul a adăugat că proiectul noului Spital Județean de Urgență Sibiu valorează cam cât un spital regional.
„Cei de la Sibiu au știut de la început acest lucru, am avut discuții cu ei, i-am rugat să găsească soluții. Totuși, gândiți-vă că un spital regional este în jur de 600 de milioane de euro.
Nu știu dacă un spital județean trebuie să coste la fel de mult ca un spital regional, inclusiv din punct de vedere al resursei umane disponibile”, a declarat el.
Sibiul nu dispune de niciun spital municipal
Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu, a spus recent că aceasta nu a fost singura variantă de finanțare a Spitalului de Urgență de la Sibiu.
„De fiecare dată am arătat că Planul Național de Redresare și Reziliență nu este singura sursă de finanțare pentru realizarea Noului Spital Județean, că avem în calcul și Programul Sănătate 2021 – 2027, cât și un împrumut al Băncii Europene de Investiții.
Cu toate acestea, am făcut toate demersurile posibile pentru a prinde finanțare și din această sursă, inclusiv de a contesta limitările pe care Ministerul Sănătății le-a impus vizavi de valorile maxime ale proiectelor. Credem că a fost o limitare abuzivă. Noul Spital Județean este un proiect de importanță maximă pentru sibieni și nu numai”, a explicat aceasta.
În Sibiu nu există spital municipal, iar singura unitate medicală cu caracter general din oraș este reprezentată de actualul Spital Județean de Urgență, cu clădiri vechi de peste 100 de ani și care funcționează pavilionar.
Spitalul Public a fost inaugurat în 1857 în clădirea în care în prezent funcționează secțiile clinice Medicală, Hematologie, Gastroenterologie.