Spitalul Monza, parte a grupului „Policlinico din Monza” din Italia investește peste două milioane de euro în chirurgia robotică, prin sistemul medical Da Vinci.
Chirurgia robotică da Vinci este cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive, după laparoscopie, unde chirurgul nu operează cu propriile mâini, ci manevrează un robot, de la distranță, așezat la o consolă amplasată în sala de coperații. Aici, sistemul computerizat transformă mișcarea mâinilor în impulsuri transmise brațelor robotice, cu mare acuratențe.
Prima intervenție robotică din România a fost realizată în data de 11 decembrie 2005, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca. De la introducerea chirurgiei robotice în România, medicii au făcut peste o mie de astfel de intervenţii chirurgicale.
Roboții au început să fie folosiți în chirurgie la finele anilor '80, atunci când un robot industrial a fost utilizat pentru prima dată pentru a susține instrumentele pentru biopsie stereotactică în neurochirugie. La acea vreme și IBM construia primul robot utilizat în practica clinică. Este vorba despre „Robo-doc”. În ceea ce privește chirurgia umană, prima utilizare a unui robot a fost pentru o rezecție transuretrală a prostatei, potrivit unui articol publicat în nr2 al Jurnalului de Chirurgie, din 2005. În 1993, Computer Motion introducea un braț controlat prin voce, Aesoptim, folosit pentru susținerea instrumentelor, a opticului în chirurgia laparoscopică. În 1998, Reichenspurner punea în practică, în Germania, Sistemul Robotic Microchirurgical ZEUSTM, pentru ca tehnica să se extindă repede în toate domeniie chirurgicale, iar în prezent se efectuează operații chirurgicale complexe și delicate cu ajutorul roboților.
Care sunt avantajele? Vorbim despre precizie chirurgicală și rază de mișcare mai mare, dexteritate îmbunătățită, imagine mai clară și confort în utilizare. Cât despre pacient, în urma unei astfel de operații reiese o durată mai redusă de spitalizare, mai puțină durere, un risc mai scăzut de infecție, sângerare mai redusă, cicatrici mai mici și recuperare mai rapidă.
Astăzi, cel mai complex şi mai eficient robot aflat în uz este da VinciTM, dezvoltat de Intuitive Surgical, cu care a fost efectuată prima intervenţie cardiacă asistată de robot, adică o înlocuire de valvă mitrală. Robotul Da Vinci costă peste două milioane de euro în România. Anul trecut, Intuitive Surgical a raportat un venit de 670 de milioane de dolari, peste așteptările investitorilor. Compania a declarat atunci pentru revista Fortune că în luna iulie din 2016, numărul procedurilor făcute cu sistemul da Vinci a crescut cu 16% în al doilea semestru comparativ cu perioada similară din 2015, scrie healthline.com.