DSV, control la Spitalul de Psihiatrie Murgeni

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit joi, pe 23 noiembrie, despre cazul de intoxicare de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Acesta a spus că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a desfăşurat o activitate de control atât la spital, cât şi la mănăstirea de unde proveneau alimentele posibil incriminate. A precizat, totodată, că peştele din care s-a gătit mâncarea avea acte de provenienţă.

Oficialul a afirmat că „s-au găsit şi alte cantităţi nefolosite care nu au aveau astfel de acte de provenienţă însă ele nu au fost folosite pentru pregătirea acestor mese”.

„Nu pot să vă dau detalii legat de eventualele prezenţa unor substanţe toxice, pentru că ele se găsesc în momentul de faţă pentru examinare la institutul de sănătate Publică Animală şi la noi la Institutul national de sănătate publică, centrul regional Iaşi, pentru diagnostic microbiologic, să vedem dacă au existat anumite microorganism care ar fi putut să contamineze probele respective de alimente”, a declarat Alexandru Rafila.

Pacienții intoxicați au o evoluție favorabilă

Ministrul Sănătății a spus și că toţi pacienţii care se află internaţi au o evoluţie favorabilă, inclusiv cel care se află internat la terapie intensivă la Spitalul din Bârlad. Acesta se află însă în continuare la secţia de Terapie Intensivă.

„Asta este situaţia în momentul de faţă, să sperăm că situaţia dramatică de ieri nu va mai continua în niciun fel nu se vor mai înregistra noi victime. Este important să vedem care este sursa acestei toxiinfecţii sau intoxicaţii după caz, nu ştim încă. (..)

Sperăm să existe o explicaţie foarte clară pentru public pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo în mod evident s-a bazat şi pe neglijenţă sau nerespectarea unor protocoale legate de modul de administrare a hranei într-o unitate spitalicească”, a declarat el.

Alexandru Rafila a precizat că „managementul spitalului răspunde întotdeauna pentru modul de administrare a hranei indiferent în subordinea cui este unitatea sanitară”.

„Aici discutăm despre o unitate sanitară aflată în subordinea primăriei din localitatea Murgeni. (…)

Trebuie să învăţăm să respectăm regulile şi să respectăm legea, pentru că aici e vorba de nerespectarea unor proceduri şi de oferirea de hrană care nu provenea dintr-o sursă care să fie autorizată pentru pregătirea şi distribuţia hranei”, a explicat oficialul.

Alexandru Rafila nu crede că ar fi vorba despre o infecție bacteriană

Ministrul nu crede că este vorba de o infecție bacteriană, întrucât ar fi avut nevoie de mai mult timp ca să evolueze.

„Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecţie bacteriană pentru că o infecţie bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze. Aici a fost vorba despre mai degrabă despre o intoxicaţie, sigur nu am niciun element deocamdată de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburarii circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane, ori lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanţă toxică, fie că este o toxină provenită de la bacterii, poate să fie o toxină bacteriană sau o substanţă chimică”, a explicat acesta.

140 de oameni intoxicați la mănăstire

Mănăstirea Florești din județul Vaslui se află în centrul unui scandal de proporții. Un număr de 140 de pacienți internați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au beneficiat de o masă caritabilă.

Au avut pe masă ciorbă de perișoare de pește și pește pangasius. Mâncarea a fost servită și de călugărițele mănăstirii, a spus starețul lăcașului de cult.

Măicuțele de la Mănăstirea Florești au gătit pentru enoriași. Potrivit unor surse locale, pacienții au primit conserve de pește la cină, oferite de spital. Părintele Iezechel, starețul Mănăstirii Florești, a confirmat pentru Vremea Nouă că meniul servit pacienților a fost consumat și de membrii mănăstirii, fără ca aceștia să prezinte semne de boală. Mai multe puteți citi aici.