Anca Florea – Bucuresti
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ, desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
Beneficiarii sponsorizarii:
a) orice persoana juridica fara scop lucrativ care desfasoara in Romania sau care urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific – cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate emisiuni sau programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti sau publicatii din domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific – cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul din domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
Se observa ca beneficiar al sponsorizarii poate fi atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica.
Regimul fiscal:
Persoanele fizice sau juridice romane care efectueaza sponsorizari in domeniile prevazute anterior beneficiaza de reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizarilor, dar nu mai mult de:
a) 10% din baza impozabila pentru sponsorizari in domeniile: cultura, arta, invatamant, sanatate, asistenta si servicii sociale, religios, actiuni umanitare, protectia mediului;
b) 8% din baza impozabila pentru sponsorizari in domeniile: educatie, drepturile omului, stiinta-cercetare fundamentala si aplicata, filantropic, de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice, sport – cu exceptia fotbalului;
c) 5% din baza impozabila pentru sponsorizari in domeniile: social si comunitar, reprezentarea intereselor asociatiilor profesionale, fotbal.
Baza la care se aplica procentajul privind sponsorizarea o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitate, la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit si cheltuielile cu sponsorizarea.
Totalitatea reducerilor aplicate bazei impozabile pentru sponsorizarile efectuate, cumulate cu cele aferente actelor de mecenat nu poate depasi 10% din venituri sau din profitul impozabil, dupa caz.
In cazul sponsorizarilor constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.
Persoanele fizice sau juridice straine care datoreaza statului roman, conform legislatiei in vigoare, un impozit pentru un venit realizat in Romania si care efectueaza sponsorizari, beneficiaza de reducerea bazei impozabile cu echivalentul in lei al sponsorizarii, calculat la cursul de schimb valutar al zilei, la data efectuarii transferului de proprietate, in aceleasi cote aplicate persoanelor fizice sau juridice romane, conform alineatelor precedente.
Potrivit reglementarilor referitoare la impozitul pe venit, sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizare nu sunt venituri impozabile si nu se impoziteaza.
Facilitatile prevazute anterior nu se acorda in cazul:
a) sponsorizarii reciproce intre persoane fizice sau juridice;
b) sponsorizarii efectuate de catre rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
c) sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica ce conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.
Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu carcter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific – cercetare fundamentala si aplicata.
Contractul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia.
Beneficiarii mecenatului: poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, care necesita un spijin in domeniile:
a) cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific – cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice.
Se observa ca beneficiar al mecenatului nu poate fi decat o persoana fizica.
Regimul fiscal:
Persoanele fizice sau juridice romane care efectueaza acte de mecenat in conditiile prevazute anterior beneficiaza de reducerea bazei impozabile cu echivalentul acestora, dar nu mai mult de 10% din baza impozabila.
Persoanele fizice sau juridice straine care datoreaza statului roman, conform legislatiei in vigoare, un impozit pentru un venit realizat in Romania si care efectueaza acte de mecenat, beneficiaza de reducerea bazei impozabile cu echivalentul in lei al actului de mecenat, calculat la cursul de schimb valutar al zilei, la data efectuarii transferului de proprietate, in aceleasi cote aplicabile persoanelor fizice sau juridice romane, conform alineatului precedent.
In cazul mecenatului constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.
Potrivit reglementarilor referitoare la impozitul pe venit, sumele sau bunurile primite sub forma de mecenat nu sunt venituri impozabile si nu se impoziteaza.
Facilitatile prevazute anterior nu se acorda in cazul:
a) actelor de mecenat reciproce intre persoane fizice sau juridice;
b) actelor de mecenat efectuate de catre rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
c) mecenei unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica ce conduce sau controleaza direct persoana juridica meceanta.
Inregistrari contabile:
Societatile comerciale care, potrivit contractelor incheiate, efectueaza cheltuieli de sponsorizare sau/si de mecenat vor efectua urmatoarea inregistrare contabila:
r
6712 „Donatii si subventii t= % r
acordate”tt512 „Conturi curente la banci” r
tt531 „Casa” r
tt300 „Materii prime” r
tt301 „Materiale consumabile” r
tt308 „Diferente de pret la materii prime r
tt si materiale”r
tt321 „Obiecte de inventar” r
tt323 „Baracamente si amenajari provizorii”r
tt328 „Diferente de pret la obiecte de r
tt de inventar” r
tt345 „Produse finite” r
tt348 „Diferente de pret la produse” r
tt361 „Animale si pasari” r
tt368 ” Diferente de pret la animale si pasari” r
tt371 „Marfuri” r
tt378 „Diferente de pret la marfuri” r
In cazul in care cheltuielile cu sponsorizarea si mecenatul depasesc limita deductibilitatii lor, taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor cheltuieli din punct de vedere fiscal este nedeductibila. r
635 „Cheltuieli cu alte impozite t= t4426 „TVA deductibila” r
taxe si varsaminte asimilate”r
r
Sursa: Legea nr. 204/20.04.2001 privind aprobarea OG nr. 36/1998 pentru modificarea Si completarea Legii nr. 32/1994 r
privind sponsorizarea; HG nr. 402/19.05.2000 pentru aprobarea InstrucTiunilor privind metodologia de calcul al impozitu- r
lui Pe profit; OG nr. 73/1999 privind impozitul pe venit.r
r
Sunt asociatul unei firme cu patru salariati si as dori sa stiu daca la firma se pot da tichete de masa si de unde le pot procura ? r
Lucian Trefan – Brasovr
Legea nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masa, la art. 1 si 2 precizeaza: r
Art. 1 (1) Salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiile autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care icadreaza personal prin icheierea unui contract individual de munca, denumite i continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator. r
Art. 2 (1) Tichetele de masa se emit de catre unitati cu activitate specializata i domeniul care face obiectul prezentei legi, denumite i continuare unitati emitente, sau de catre angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete. r
in anul 2001 sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile corespunzatoare tichetelor de masa, repartizate de catre unitatile emitente, autorizate potrivit Legii nr. 142/1998 si acordate de catre angajatori, i limita valorii nominale prevazute de lege, unui numar maxim de 1.011.000 salariati i trimestrul IV.r
Pentru semestrul II 2001, icepind cu luna septembrie 2001, valoarea nominala indexata a unui tichet de masa este de 41.000 lei.r
Sponsorizarea si mecenatul
27 decembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 27 decembrie 2001, 14:00
Anca Florea - BucurestiSponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ, desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
Etichete: arhiva,
domeniile,
fizice,
juridic,
mecenat,
persoana,
prevede
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook