Spor de 200% la salariu. Angajații care iau acest bonus în România. Se fac urgent angajări

bani, cash

SURSA FOTO: Dreamstime

Spor de 200% la salariu. În România, există o anumită categorie profesională care se bucură de acest bonus. Iată despre cine este vorba și care sunt motivele pentru această situație.

Stomatologii din Delta Dunării, spor de 200% la salariu

Stomatologii din Deltă beneficiază de un spor de 200% la salariu. Nicio localitate din Delta Dunării nu dispune de cabinet stomatologic, iar cei care acceptă să lucreze în aceste condiții de izolare beneficiază de bonusuri salariale considerabile.

Astfel, locuitorii din aceste așezări înconjurate de ape sunt nevoiți să se deplaseze până la Tulcea în cazul unor probleme stomatologice. Conform informațiilor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea, nici medicii de familie nu își deschid cabinete în Delta Dunării.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Tulcea a inițiat demersuri pentru ca medicii stomatologi care își desfășoară activitatea în localitățile izolate din Delta Dunării să beneficieze de sporul de 200% acordat și altor medici din zonă.

Președintele CJAS, Eugenia Vasile, a declarat pentru Agerpres că în prezent, în localitățile din Deltă există doar un singur medic stomatolog care oferă servicii gratuite de asistență de urgență, acesta activând în orașul Sulina.

„La solicitarea Colegilor medicilor stomatologi din Tulcea, am făcut demersuri către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca acest spor (de 200% – n.r.) să fie acordat şi medicilor stomatologi. În mediul rural din zona terestră, acordăm un spor de 50%, acelaşi pentru zona rurală din Delta Dunării”, a declarat Eugenia Vasile, președintele CJAS.

Maria Chiriazic, singurul medic stomatolog care oferă servicii gratuite în cazuri de urgență, și-a deschis cabinetul în orașul Sulina în anul 2017.

„Majoritatea pacienţilor sunt vârstnici, iar problemele sunt multe, majore şi comune. Sunt abcese, carii, gingivite, complicaţii ale abcesului dentar. Zilnic, o treime din pacienţi reprezintă urgenţe”, a spus aceasta.

Cel mai dificil aspect al activității unui medic stomatolog în Delta Dunării este lipsa locuinței, care impune naveta.

„Nici autorităţile nu au disponibile locuinţe pentru medici, profesori, toţi cei care vin să muncească în Sulina. Toată lumea care vine şi munceşte aici stă în chirie.

În sezonul rece, e ok, dar în sezonul estival toată lumea vrea să eliberăm apartamentele. Iarna, programul bărcilor este mai scurt şi atunci rămân peste noapte şi plec acasă a doua zi”, a adăugat Maria Chiriazic.

În județul Tulcea, CJAS a semnat anul acesta contracte cu 29 de furnizori de servicii de asistență stomatologică, iar în mediul rural din zona de terasă a județului sunt în funcțiune 16 cabinete.

Angajații Prefecturii Gorj ar putea beneficia de sporuri pentru condiții vătămătoare

Angajații Prefecturii Gorj ar putea beneficia în curând de sporuri pentru condiții vătămătoare, ca urmare a efectelor negative ale câmpului electromagnetic. O societate specializată a fost deja angajată pentru a efectua măsurători în acest sens. Sporurile acordate funcționarilor ar putea ajunge până la 15%.

Prefectul de Gorj a semnat ordinul pentru desemnarea firmei care va măsura câmpul electromagnetic din birourile salariaților, valoarea contractului fiind de puțin peste 2.600 lei.

Această evaluare va permite funcționarilor care își desfășoară activitatea în sediul Palatului Administrativ să primească un spor pentru condiții vătămătoare în plus față de salariul lunar. Sporul poate fi de până la 15% din salariul de bază, dar nu poate depăși 1.500 lei lunar.

Vor beneficia de aceste sporuri angajații Prefecturii, ai Serviciului de Pașapoarte și ai Serviciului de Înmatriculare Auto, instituții care își desfășoară activitatea în clădirea Prefecturii, în total peste 100 de funcționari. Raportul de constatare este esențial pentru ca inspectorii Curții de Conturi să considere legală plata acestor sporuri.

În anii anteriori, mai multe instituții au acordat angajaților astfel de sporuri fără a avea o evaluare din partea unei firme specializate cu privire la existența radiațiilor. Ulterior, Curtea de Conturi a solicitat returnarea banilor de la angajați.