Sportivii din Rusia şi Belarus riscă să nu mai poată participa la Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 2024. Anunțul a fost făcut de unul dintre cei mai vechi membri ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Sir Craig Reedie.
Acesta susține că există posibilitatea ca sportivii să primească o interdicție în acest sens, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, notează Reuters.
Amintim faptul că încă din luna februarie, Comitetul Internaţional Olimpic a recomandat tuturor federațiilor sportive internaționale să elimine din competițiile lor toți sportivii care vin din Belarus sau Rusia.
În acest sens, având în vedere evoluția situației, Sir Craig Reedie consideră că sunt foarte mici șansele ca în 2024, sportivii din cele două țări să poată să revină în sportul internațional. Totul depinde însă de cum vor evolua lucrurile în următorii doi ani.
Sportivii din Rusia și Belarus ar putea fi interziși la Jocurile Olimpice
„Va trebui să luăm o decizie cu privire la ceea ce se întâmplă cu fiecare dintre cele două ţări şi cred că sentimentul general este că ele nu ar trebui să se califice”, a declarat Reedie, fost vicepreşedinte al CIO, citat de presa britanică.
O reacție în acest sens venea și din partea președintelui CIO, Thomas Bach. În luna mai, acesta declara că încă este incertă participarea Rusiei la Jocurile Olimpice, arată Reuters.
Pe de altă parte, până la momentul actual, forul olimpic mondial nu a sancţionat sau interzis membrii ruşi care fac parte din CIO de la participarea la reuniunile olimpice şi, de asemenea, nu a sancţionat Comitetul Olimpic Rus.
Menționăm faptul că dintre sporturile care figurează în programul olimpic, până acum doar ciclismul, tenisul şi judoul le-au permis ruşilor şi belaruşilor să continue să concureze. Pe de altă parte, Reedie consideră că nici măcar sportivii de la aceste discipline nu vor putea participa la concursurile de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2024.
Ce șanse există ca Rusia și Belarus să poată participa la Jocurile Olimpice?
Fostul preşedinte al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), a mai adăugat și că un scenariu nerealist este cel în care sportivii din cele două țări ar putea participa la concursuri, după ce acestea au început.
„Este destul de dificil să spui la jumătatea drumului: ‘Voi toţi care sunteţi acum calificaţi, am schimbat regulile’. Deci există o problemă reală pentru federaţii, care au instrucţiuni clare cu care au fost de acord, de a nu invita ruşii şi belaruşii să participe la evenimente”, a mai spus oficialul scoţian.
Totodată, el a mai adăugat că lucrurile rămân încă incerte, în funcție de modul în care situația va evolua.
„În consecinţă, la prima vedere, este puţin probabil ca cineva să se califice, cu excepţia celor trei sporturi care nu funcţionează în acest mod. Şi se vor putea califica (la cele trei sporturi)? Nu sunt sigur”, a adăugat Craig Reedie.