Anunțul a fost făcut în contextul în care Agenţia Mondială Antidoping a decis să uşureze sancţiunile pentru utilizarea acestor substanţe, potrivit agerpres.ro

Sancțiunile vor fi reduse

În momentul de față, un sportiv testat pozitiv la droguri recreaționale poate fi suspendat până la doi ani, în funcţie de circumstanţe.

După modificările pe care le-a adus Codului său mondial antidoping, AMA urmează să reducă această sancțiune de anul viitor.

În acest sens, un control pozitiv „în afara cadrului unei competiţii” la un produs „care nu are legătură cu îmbunătăţirea performanţei”, va aduce pe viitor o suspendare de trei luni, care ar putea fi redusă chiar la o singură lună, dacă „sportivul efectuează un program de tratament (altfel spus o cură de dezintoxicare) aprobat de organizaţia antidoping”.

Noul Cod mondial antidoping al AMA a fost aprobat în noiembrie 2019, după doi ani de muncă şi consultări.

Un medicament anti-COVID este pe Lista Interzisă

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei, Agenţia Naţională Anti-Doping informează că unul dintre medicamentele care şi-a dovedit recent efectele pozitive în cazul bolnavilor de COVID-19 este pe Lista Interzisă, iar administrarea sa este interzisă în competiţii.

Este vorba despre Dexametazona, care este inclusă în clasa „S9. Glucocorticoizi” a listei de substanţe interzise pentru sportivi. „Toți glucocorticoizii sunt interziși în administrarea orală, intravenoasă, intramusculară sau rectală”, se subliniază şi într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ANAD.