România este o țară cu climă temperat-continentală, în care temperaturile sunt predominant negative din decembrie până în februarie, iar numărul zilelor cu precipitații variază între 100 și 200 pe an, în funcție de zonă. Investitorii par să fi început să-și dea seama destul de curând că activitățile sportive în aer liber intră des în conflict cu vremea. „Era absurd – investisem bani și efort într-un teren care putea fi utilizat maximum opt luni din douăsprezece. Așa că am mai pus la bătaie o sumă, nu tocmai mică, pentru a-l acoperi“, explică Dorin Pop, administratorul unui teren de tenis de la marginea Bucureștiului. El afirmă că, acum, cele mai mari încasări se obțin în perioada octombrie-aprilie. „E oarecum surprinzător, însă, de fapt, este perfect explicabil: oamenii nu mai au atâtea opțiuni pentru sport în aer liber când plouă sau ninge“, arată Pop.
Dacă terenurile de tenis au fost primele care s-au adaptat la capriciile meteorologice, cele de minifotbal nu au întârziat să le urmeze exemplul. În Capitală, de pildă, funcționează un astfel de teren în cadrul complexului Extreme din Titan (poate fi închirat cu 120 de lei pe oră), la Constanța – lângă Hotelul Oxford, iar în Brașov – în cadrul complexului Paradisul Acvatic (250 de lei pe oră) și la Rio Sport (între 150 și 180 de lei pe oră). În Cluj, fotbalul pe teren acoperit poate fi jucat lângă Cora, la prețuri cuprinse între 50 și 180 de lei pe oră, în funcție de ziua săptămânii și intervalul orar. Și în orașele mai mici nevoia unor spații sportive ferite de frig și precipitații se simte din ce în ce mai puternic. În Slobozia, de exemplu, ar trebui să fie inaugurat înainte de sărbători un teren de fotbal acoperit, cu instalație de climatizare și nocturnă, unde accesul va costa între 45 și 90 de lei pe oră.
Între valuri și nămeți
Cei care doresc să-și aducă aminte de zilele petrecute la ștrand sau pe plajă au la dispoziție, pe lângă deja banalele piscine acoperite, Paradisul Acvatic din Brașov. Biletele costă 55 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii, iar prețul permite accesul la piscine acoperite (pentru copii, pentru înot, pentru sărituri, pentru relaxare), tobogane și jacuzzi, inclusiv la o piscină încălzită, pe jumătate acoperită și pe jumătate exterioară.
Pentru cei care locuiesc la granița de vest, parcurile acvatice din Ungaria sunt destinații la îndemână, indiferent de vremea de afară. Situat la o distanță de maximum două ore cu mașina de Timișoara ori Arad, Aquapolis Szeged, construit în urma unei investiții de 21 de milioane de euro, oferă peste un kilometru de tobogane, piscine cu adâncimi diverse și centru wellness, toate indoor, la circa 15 euro pe zi pentru adulți (copiii beneficiază de o reducere de 50%).
Pentru cei din Oradea ori Satu Mare, complexul Aquaticum din Debrecen este la numai o oră – o oră și jumătate distanță. În schimbul a circa 16 euro pentru adulți și 14 euro pentru copii, este permis accesul pentru o zi întreagă sub imensa cupolă care adăpostește bazine de înot pentru toate vârstele, 12 tobogane, piscine cu valuri sau curenți de apă, dușuri de masaj, dar și saune și centru de masaj.
La doar câțiva kilometri de Debrecen, celebra stațiune Hajduszoboszlo are mai multe centre acvatice acoperite, din care cel mai mare, proaspăt deschis în 2010, se întinde pe circa 15.000 de metri pătrați. La Aqua Palace sunt disponibile, printre altele, ștrand tropical, ștrand termal, ștrand – cinema, piscină cu valuri, tobogane pentru toate vârstele. Tarifele de intrare sunt de circa zece euro pentru adulți și patru euro pentru copii. „Ceea ce e foarte important este că, dincolo de prețurile acceptabile, serviciile oferite sunt de nota zece“, spune Andrei Gheorghiu, un orădean care merge de cel puțin câteva ori pe an în complexurile acvatice de peste graniță.
La munte în sală
Dar nu numai sporturile cu numeroși adepți, precum, fotbalul, înotul ori tenisul, pot fi practicate și când afară suflă crivățul. Pasionații de paintball, de exemplu, au la dispoziție, la Sfântu Gheorghe, o sală de câteva sute de metri pătrați, amenajată cu obstacole și gazon artificial. O partidă costă între 30 și 110 lei de persoană, în funcție de echipamentul dorit și de numărul de bile folosit.
Și amatorii de escaladă pot să-și practice hobby-ul indoor. Astfel, în Capitală, există cel puțin trei săli de acest tip, unde accesul costă între 65 de lei (pentru un abonament de două săptămâni) și 1.210 lei (pentru un abonament anual). Și în Brașov funcționează un centru de cățărări ferite de capriciile vremii, unde tarifele încep de la 18 lei, pentru o intrare, și ajung la 95 de lei, pentru un abonament lunar cu intrări nelimitate.
40 de lei. Atâta costă, în medie, pe oră un teren de tenis acoperit. Prețurile sunt mai mici în zilele de lucru și dimineața și mai mari în weekend și seara