Daca ati ales artele martiale pentru a va apara si contraataca in situatii reale de conflict, trebuie sa stiti ca doar filozofia, aspectul spiritual le face cu adevarat eficiente. Cu alte cuvinte, nu este suficient sa intrati intr-o sala, sa invatati cateva lovituri sau cateva scheme de lupta si dupa aceea sa va considerati apt pentru a face fata unui atac. „Nu este arta martiala daca nu are parte spirituala, parte filozofica, parte de cultura”, spune sensei Constantin Mihaila. Riscurile pe care le presupune angajarea intr-o lupta fara a va cunoaste propriile forte si limite sunt extrem de mari, ajungand si pana la a va risca viata. Si multi cred ca dupa sase luni de arte martiale pot face fata unora care au ani de lupte de strada.
Daca totusi va grabiti si cautati un stil de arte martiale care sa va puna pe picioare cel mai repede, incercati fie karate, fie ju-jitsu (parintele judo-ului). In ju-jitsu veti invata sa faceti imobilizari, lovituri de brat si de picioare, proiectari, luxatii, in timp ce la karate accentul se pune pe loviturile de brat si de picioare. In judo invatati tehnicile de cadere, proiectare, imobilizare si strangulare. Aikido se bazeaza exclusiv pe preluarea atacului, fara scheme de atac, doar proiectari.
Sistemele de lupta sunt eficiente pentru strada
In alegerea stilului conteaza scopul urmarit. Daca elevul doreste doar sa se apere de banditi, va alege fie sistemele de lupta, fie artele martiale usor accesibile. Daca insa doreste sa gaseasca un mod de viata care sa-i ofere nu numai puterea de a lupta, ci si cea de a evita si preintampina un conflict, va alege artele martiale.
Este foarte important daca clubul este inregistrat legal, daca nu este ascuns in nu stiu ce subsol de bloc, daca este la vedere, daca are telefon, daca sala are cel putin dotarile minime (sac, saltele etc.). Dar cel mai mult conteaza cum evolueaza elevul; aceasta este cea mai buna apreciere a clubului si stilului.
Daca artele martiale nu pot fi stapanite decat dupa aproximativ un an, si nici atunci suficient de bine pentru o lupta reala, sistemele de lupta va ofera cunostinte minime, dar eficiente, de autoaparare in situatii reale, dupa numai patru-sase luni. „Aceste sisteme nu necesita o pregatire infernala, sa stau cinci ani ca sa ajung expert, spune sensei Constantin Mihaila, patron Samurai Club. Sunt concepute pentru a fi accesibile. Nu intereseaza cum se numeste lovitura, cine a creat-o, din ce arta martiala vine”.
Luptele de strada nu respecta nici o lege, regula sau ritual, si tocmai aici apar probleme pentru practicantii incepatori de arte martiale, care stapanesc un singur stil, sunt invatati cu lovituri exacte, in puncte fixe. Rezultatul poate fi fatal pentru cel care practica arte martiale, daca nu este invatat sa se adapteze repede la conditiile de mediu, la adversari noi.
Partea proasta este aceea ca „sistemele de lupta se refera numai la tehnica, numai la lovituri, blocaje, la partea fizica efectiva de atac, aparare si contraatac, la partea concreta de lupta, declara sensei Mihaila. Nu ma invata cum sa fiu mai bun, nu imi creeaza o verticalitate, asa cum imi creeaza arta martiala”.
Un sistem de lupta poate fi stapanit dupa sase luni
Sistemele de lupta provin din artele martiale care au fost combinate si din care
s-au scos toate elementele inutile (saluturi, ritualuri, tehnici) pentru o lupta reala.
Lupta de strada (Street-Combat) – instruirea elevului in conditii de lupta reale, foarte dure si cunoasterea secretelor strazii (lupta nu tine mai mult de 20 de secunde, majoritatea agresorilor deschid atacul cu stanga); durata medie patru luni.
Protectie familiala (Family Defense) – riposta in grup a familiei si folosirea diferitelor obiecte din casa pe post de arme de aparare; durata aproximativ patru luni.
Cursuri speciale (Special Defense) – pentru meserii cu grad mare de risc (soferi RATB si taxi, controlori, postasi, vanzatori etc.) si persoane cu anumite deficiente; durata intre doua si patru luni.
Protectie Civila (City Defense – va fi promovat de Samurai Club) – sistem de lupta modern pentru medii urbane si informare despre potentialele pericole prin depistarea zonelor potentiale de agresiune, studierea tehnicilor adecvate pentru fiecare zona, posibilitatea folosirii armelor de buzunar in conditii legale; durata de aproximativ sase luni.