Squash-ul este un sport destul de selectiv in ceea ce priveste practicantii sai, pentru ca este foarte scump. Cel putin pentru romanul de rand. O ora pe un teren de tenis din Bucuresti costa intre 50 si 150 de mii de lei. Aceeasi perioada petrecuta pe un teren de squash te usureaza, cat ai bate din palme, de 20 de dolari. Din cauza asta, in Romania, doar o persoana cu un venit lunar consistent poate spune ca practica frecvent acest sport. Un lucru este totusi cert: in randul oamenilor de afaceri sau al strainilor care lucreaza in companiile multinationale din Romania el se bucura de succes.
Faptul ca este un sport scump, care se adreseaza unui public destul de limitat a redus numarul locatiilor in care se poate juca squash in Romania. Practic, acum functioneaza doar patru terenuri, toate in Bucuresti. Trei dintre acestea se gasesc la hotel Marriott si unul la Le Club, in asa numitul Cartier Francez. Cei de la World Class Marriott organizeaza anual chiar si o liga de squash care, dupa cum sustin organizatorii, se bucura de succes.
Squash, pentru ca da bine
Dupa o zi petrecuta in preajma terenurilor de la hotelul Marriott iti creezi, probabil, cea mai buna imagine despre ceea ce inseamna squash-ul in Romania. Unii il practica din pasiune, iar altii doar pentru a bifa prezenta intr-un loc in care da bine daca esti vazut. Exista persoane care nu au tinut in viata lor o racheta de tenis in mana, dar care s-au apucat sa joace squash numai pentru ca au auzit ca acesta ar fi un sport practicat de elite. Oricum, pasionatii de squash au, in mod obligatoriu, o slabiciune si pentru tenis.
Mihai Dumitrescu se numara, cu siguranta, printre persoanele din aceasta ultima categorie. Este director la Siemens Business Services, are in subordine 80 de angajati si vine la terenurile de la Marriott de cateva ori pe saptamana. „Este un sport care te solicita foarte mult. Poate din cauza asta are si succes. In general, vin aici si joc singur, pentru ca ma intereseaza in primul rand conditia fizica si nu competitia. Asta nu inseamna ca toti care vin aici gandesc la fel ca si mine. Vin si persoane care joaca squash tocmai pentru competitie” spune Mihai Dumitrescu. Privind spre celelalte terenuri, nu ne-a fost greu sa gasim un grup de trei straini, dupa toate probabilitatile expati care lucreaza la vreuna din companiile multinationale din Romania. Alergau cu patos dupa fiecare minge care lovea peretele. Unul dintre ei, singur pe margine, se pregatea intens pentru momentul in care urma sa intre pe teren.
Lac de transpiratie, dupa o jumatate de ora de joc in care a lovit de unul singur mingea de perete, directorul de la Siemens a considerat ca a fugit indeajuns de mult. „Cei mai multi, cand termina de jucat aici prefera sa se relaxeze dupa efortul depus. Unii merg direct la piscina, eu insa prefer sa fac fitness”, ne spune Dumitrescu. Cei care se respecta vin aici cu un abonament de un an de zile in buzunar, care cuprinde accesul la piscina, squash, sala de forta etc, dar care costa cel putin 1.000 de dolari. Altii, mai putin potenti financiar, prefera sa plateasca separat fiecare serviciu. Pentru ca, la acest nivel, distractia costa.
Un singur teren de golf in Bucuresti
Principiul pare simplu. Ai o crosa si o minge pe care, din cat mai putine lovituri, trebuie sa o introduci intr-o gaura care se afla la cateva sute de metri departare. Pare facil, dar dintotdeauna golful a fost considerat un sport al elitelor. Si-a pastrat acest statut in conditiile in care, in ultima vreme, in Occident a devenit sport de masa. Exista, insa, diferente de la un teren la altul. Sunt locatii la care are acces oricine si cluburi de golf cu traditie, la care statutul de membru este o onoare de care beneficiaza doar un numar limitat de persoane. Spre deosebire de squash, care este un sport importat de curand, golful are o bruma de traditie in Romania. El s-a practicat pana in 1976, cand a fost interzis de Ceausescu. A urmat o perioada de 14 ani in care nimeni nu a mai jucat. Dupa Revolutie, terenul de la Clubul Diplomatic a fost redeschis. Insa diferenta dintre acest teren si
unul din Occident este enorma. In primul rand, este vorba de marime. Un adevarat teren de golf se intinde pe cel putin 40-50 de hectare si are, in general, 18 gauri. Terenul de la Clubul Diplomatic nu are decat 6. Fiind singurul teren din Bucuresti, in week-end foarte aglomerat. „In general, cei care joaca sunt fie oameni de afaceri, fie straini care lucreaza la companiile multinationale din Romania”, explica Lazar Costescu, antrenor de golf la Clubul Diplomatic. Golful este un sport la fel de scump ca si squash-ul. Un om cu un venit lunar de 200-300 de dolari nu se poate lauda ca practica acest sport in mod regulat. Trebuie luat in considerare si echipamentul, care este foarte scump. Poate tocmai aceste lucruri i-au creat golfului renumele de sport al elitelor.
Terenul de la Bucuresti nu este singurul din Romania. De curand, a fost deschis un al doilea, la Breaza, care este mult mai apropiat de standardele unui adevarat teren occidental. Numele clubului : Lac de Verde. Se intinde pe 25 de hectare si dispune de 9 gauri, spatii amenajate pentru antrenament, o locatie destinata exersarii loviturilor lungi, un mini hotel si un club unde clientii pot discuta afaceri sau orice altceva. Politica clubului de golf semana si ea cu ceea cea a unuia cu traditie, in sensul ca va acorda statutul de membru unui numar limitat de persoane (200).
Philippe Robillard are 38 de ani si este Director Adjunct la Directia de Resurse Umane a Bancii Romane de Dezvoltare-GSG. Este de doi ani in Romania si poate spune ca este un jucator inrait de golf. Asta cu toate ca nu a jucat aici decat de cateva ori. A jucat insa pe mai multe terenuri din Franta sau Maroc. „Golful este considerat un sport al oamenilor de afaceri, din mai multe motive : este select, este scump si trebuie sa ai clasa pentru a-l practica. Nu este un sport de transpiratie, ci unul de tehnica. In cazul sau, exista avantajul ca poti vorbi in timp ce joci, iar asta este un lucru foarte bun pentru un om de afaceri”, sustine Philippe Robillard.
5.000 de franci pentru o trusa de golf
Atat in Occident, cat si la noi, exista si persoane care vin la golf nu pentru a juca, ci mai mult pentru a fi in compania unor oameni importanti. „In Romania se intampla acelasi lucru in cazul tenisului. Merg sa joc la clubul din Herastrau si vad o groaza de oameni care vin acolo doar pentru a vorbi cu personalitatile care joaca”, a continuat Robillard. In cazul golfului, exista si o categorie aparte de tipi, care isi exerseaza luni intregi loviturile in speranta ca, la un anumit moment, vor avea posibilitatea sa joace cu o persoana importanta din conducerea companiei la care lucreaza. Insa exista si oameni care o fac din pasiune.
Robillard are o trusa de crose marca Ping (foarte cautate in lume), care l-au costat in jur de 5.000 de franci, dar pe care nu prea le-a folosit in Romania. A jucat de cateva ori cu un coleg, insa acesta a trebuit sa plece din Romania. „Nu prea stiu romani care sa joace. Dar, cu siguranta, exista, mai ales in randul persoanelor potente financiar. Acest sport se invata greu, ai nevoie de resurse si de timp pentru a-l practica. In plus nu prea poti invata sa joci aici, pentru ca infrastructura necesara unui asemenea sport se afla inca la inceput”, a incheiat Phillippe Robillard.     

Sfaturi pentru incepatori

1. Inainte de a incepe sa joci, ia cateva lectii de golf de la un profesor. Este un sport greu si este aproape imposibil sa deprinzi de unul singur miscarile. Doar jocul de table si crosetatul le poti invata privind la ceilalti.
2. Golful este un sport care cere sa ai timp liber. Un circuit de 18 gauri dureaza in medie cam 4 ore. De cele mai multe ori petreci practic o zi intreaga pe teren.
3. Golful este un sport scump. Nu te poti apuca de acest sport daca nu dispui de un minim de resurse financiare. In Romania se poate juca tenis o data pe saptamana fara ca bugetul unui om de rand sa simta foarte violent aceasta pasiune. Un astfel de ritm de joc ar fi destul de costisitor pentru un jucator de golf autohton. Fara un salariu lunar de minim 500-600 de dolari este aproape imposibil sa joci saptamanal golf in Romania. Si asta pe terenul cel mai ieftin. r
4. Daca va hotarati sa investiti in echipament trebuie sa fiti gata sa scoateti din buzunar o suma destul de mare. O trusa completa de crose de cea mai buna calitate poate ajunge si la 2.500 de dolari.r
r
Preturi la terenul de squah – Hotel Marriottr
20 USDtinchiriere teren pentru 60 minuter
12 USDtinchiriere teren pentru 30 minuter
8 USDtinchiriere rachetar
r
Echipamentul de squashr
Racheta r
– Pro Staff T9008 (175g)t2.950.000 leir
– Hyper Hammer T9004 (145g)t5.480.000 leir
– Hyper Roller Overdrive T9000 (155g)t900.000 leir
Minge – pachet de 2 bucati 365.000 leir
r
Preturi pentru terenul de golf Clubul Diplomaticr
1.Daca nu sunteti membru al clubului:r
10 USDttaxa de joc pentru un circuit de 18 gaurir
10 USDtlectie de golf (50 min)r
30.000 leitom care strange mingile r
50.000 leitom care cara caruciorul cu croser
100.000 leittaxa de intrare in incinta Clubului Diplomaticr
r
2.Pentru a deveni membru al Clubului Diplomaticr
850 USD/anttaxa de membrur
300 USD/anttaxa pentru golfr
r