De două ori pe an, Patrick Nordstjærne merge într-o vacanță de o săptămână la scuba diving. Face acest lucru de opt ani, și nu s-ar zice că s-a plictisit. Deși admite că este un sport „mai costisitor“ – o săptămână în Egipt costă circa 1.500 de euro cu tot cu echipamentul închiriat -, totuși este convins că, odată cu dezvoltarea acestui sport în România, practicanții vor fi mult mai interesați de Marea Neagră. De aceea s-a gândit să organizeze, în această vară, niște cursuri pentru membrii rețelei sociale pentru singles Let’s Meet, pe care a înființat-o în România. Altfel spus, ce înseamnă un curs de scuba diving și ce ar trebui să știe un posibil practicant al acestui sport? „Este mai mult decât o sumă de activități. Dincolo de antrenarea corpului fizic, este un training mental, o educare în vederea depășirii propriilor limite și o exersare a coordonării mișcărilor“, dă o definiție scurtă Nicolae Tudor, general manager Atlantis Mar Group din Constanța. Cu alte cuvinte, vorbim despre călătoria într-un mediu nou, ascuns, care „pune la lucru resursele interioare ale practicantului, de la latura senzorială până la perceperea acută a propriilor sale emoții“. Bineînțeles, ca orice călătorie, costă: 1.000 – 1.200 lei pentru un curs complet, în funcție de instructor și de firma prin care se fac aceste cursuri.
Creștere cu 50% a interesului pentru diving
Cert este că, spun jucătorii din piață, numărul celor interesați de această activitate a început să crească. „Dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut, există o creștere de 50% a interesului pentru aceste activități“, spune Nicolae Tudor sau „de 30%“, potrivit lui Daniel Triff, manager Scuba Libre Diving. „Partea bună pentru România este că Marea Neagră a devenit foarte atrăgătoare pentru scafandrii din întreaga lume, după descoperirea unor epave din Al Doilea Război Mondial“, spune acesta din urmă, pentru a explica și mai bine atracția pentru scuba diving. Pe scurt, nu poți practica acest sport dacă nu treci de etapa teoretică, unde „vei studia fizica scufundării, efectele presiunii asupra corpului uman, cunoașterea echipamentului, conduita în contact cu mediul marin“, mai dă un amănunt Triff. Urmează partea practică: câteva ședințe de scufundări în piscină și câteva în mare. Totul durează câteva zile. Potrivit lui Triff, publicul-țintă s-a schimbat în ultimii ani. Dacă la început își permiteau practicarea acestui sport numai cei cu venituri substanțiale, acum categoria principală este formată din clasa de mijloc.
Un alt sport extrem de sezon este windsurfingul, unde lucrurile stau foarte diferit: „zbori“ pe apă cu ajutorul vântului. „Este considerat cel mai sigur sport extrem“, spune Andrei Ciceoi, instructor de windsurf și managerul clubului de windsurfing din stațiunea Mamaia. Însă, nici aici nu s-ar spune că este o piață dezvoltată. „În Bulgaria, unde există multe centre de închiriat, școli și magazine de profil, windsurfingul este de 20 de ori mai dezvoltat decât la noi, De altfel, bulgarii au școli de windsurfing și în Turcia“, explică Ion Dumitrașcu, instructor Windsurfing Academy. Cert este că lucrurile se vor schimba: potrivit lui, în 2012 cererea pentru acest sport a crescut cu 100% față de anul trecut. Mai ales că poate fi practicat oriunde există apă și vânt. Cursurile de inițiere în windsurfing costă circa 700 de lei pentru trei module de teorie și practică. Clienții vin atât din rândul copiilor – „30% dintre cursanții mei sunt copii“, spune Dumitrașcu -, precum și al oamenilor de afaceri, medicilor, avocaților. Nu este un sport „de masă“, practicat pe bani puțini, dar nici foarte costisitor nu e. În orice caz, nu la fel de scump ca scuba diving.
700 de lei plătește o persoană pentru un curs de inițiere în windsurfing
1.000 de lei este costul mediu pentru un curs complet de scuba diving
Ca tehnică, un curs de scuba diving se desfăşoară pe parcursul a cinci zile, în general, şi depinde de abilităţile de adaptare ale participanţilor.
Nicolae Tudor (Atlantis Mar Group)