Acești români își vor primi banii! Un grup de 25 de angajați de la stat au dat în judecată DGASPC și au câștigat în instanță un spor de 75% la salariul brut pentru condiții deosebit de periculoase.
25 de angajați au câștigat în instanță sporul pentru condiții deosebit de periculoase
Angajații au câștigat sporul pentru condiții deosebit de periculoase în instanță. Aceasta s-a întâmplat deoarece, de cele mai multe ori, angajatorii nu respectă legislația în vigoare, iar cei care au dreptul la acest spor sunt nevoiți să îi acționeze în judecată.
Un astfel de caz este și cel al unui grup format din 25 de angajați ai DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), care și-au revendicat drepturile legal garantate, pe care angajatorii lor nu le plăteau.
Sporurile pentru cei care lucrează în condiții deosebit de periculoase nu sunt un moft, așa cum consideră angajatorii. Ele reprezintă o garanție că acei oameni care își pun viața în pericol în fiecare zi vor reveni la locurile lor de muncă și îi vor îngriji pe cei care au nevoie de ei.
Practic, medicii, asistenții, infirmierii, magazinerii, kinetoterapeuții și alte categorii de personal care lucrau în Centrul de Îngrijire și Asistență Socială au solicitat sporul pentru condiții periculoase.
Instanța de judecată a constatat că dispozițiile din anexa 2/2017 și Regulamentul-Cadru din 2018 sunt aplicabile în contextul Legii 153/2017 privind plata de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase, potrivit indrumari-juridice.eu.
Spor de până la 75% pentru acești angajați
Articolul 14 din anexa II la Legea 152/2017 prevede un spor de până la 75% pentru cei încadrați în condiții deosebit de periculoase, după cum urmează:
„(1)În unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără cazare, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:
a)pentru condiţii deosebit de periculoase, personalul care îşi desfăşoară activitatea în centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică/alte centre rezidenţiale pentru persoane cu afecţiuni neuropsihiatrice, în module de reabilitare comportamentală, precum şi personalul din unităţile de asistenţă socială în care sunt îngrijiţi bolnavii cu TBC, SIDA sau cu nevoi de recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară şi neurologic, un spor de până la 75% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”.
Așadar, textul legii este extrem de clar și nu lasă loc de interpretări. Prin urmare, sporurile pentru condițiile deosebite de muncă, în sensul condițiilor periculoase de muncă, trebuie să fie plătite.