„Nu trebuie să ne fie rușine să recunoaștem că piața imobiliară se află într-un impas. Dacă numai recunoaștem și nu încercăm să reparăm greșelile făcute nu vom putea vorbi de o piață matură”, a declarat omul de afaceri, în cadrul târgului imobiliar tIMOn.

Acesta a făcut o listă de greșeli pe care dezvoltatorii, agenții imobiliari, băncile, guvernul și presa le-au făcut în anii de „boom” imobiliar. Pădure a caracterizat dezvoltatorii ca fiind lacomi și lipsiți de experiență și profesionalism.

„Peste 60% din proiectele din București nu au avut un manager de proiect. Lucrau cu angajații firmelor de construcții. Nu s-a studiat piața pentru a puncta prețul corect. Dezvoltatorii s-au bazat pe o casă de mijloc firavă care s-a prăbușit când a apărut criza. S-a lucrat cu marje de profit care ajungeau la 300%, plătind pe terenuri sume uriașe. Speram o recuperare a investiției imediat”, a menționat omul de afaceri. El a mai spus că firmele de construcții au fost alese după cel mai mic preț oferit și nu s-a uitat nimeni dacă au și capacitatea de a finaliza proiectele începute.

El a mai punctat faptul că pe piața locală au fost atrași o serie de dezvoltatori străini care nu aveau experiență nici cât cei locali.

Printre greșelile pe care el însuși le regretă a enumerat lipsa de cunoaștere a clienților și faptul că a făcut o greșeală că a vândut apartamente către fonduri de investiții. „Am greșit când am vândut către investitorii spanioli, care aveau o criză la ei în țară și care, prin nerespectarea angajamentelor, au blocat afacerea, în timp ce puteam să le vindem altora”, a explicat omul de afaceri.
Potrivit acestuia, din totalul de 300 de apartamente câte are ansamblul

Metropolis Residence, din zona Piața Chibrit, s-au reziliat circa 100 de contracte încheiate acum doi ani, dintre care a reușit să mai vândă 40 de unități. Acum are de vândut circa 60 de apartamente.

Lacomia agenților imobiliari

Spovedania lui Pădure a continuat cu catalogarea agenților imobiliar ca fiind lacomi și neexperimentați. Potrivit acestuia, au apărut o puzderie de agenți imobiliari peste noapte, „ca taximetriștii”, pentru că au auzit că se câștigă bine.

„Aceștia au alimentat entuziasmul proprietarilor de terenuri și al dezvoltatorilor, cum că se poate vinde orice. De multe ori cumpărau chiar ei terenuri pe care le vindeau ulterior de 2-3 ori mai scump”, subliniază afaceristul.

Băncile au fost descrise de Pădure ca fiind lipsite de un management adecvat și le-a acuzat că le-a lipsit o cunoaștere mai adecvată a pieței.

„Au renunțat la prudența de altădată în goana unei cote de piață cât mai mari. Dezvoltatorii erau creditați cu 80% din sumă, iar clienții cu 100%. Rata creditelor neperformante a depășit valoarea de 10 mld. euro. Au acceptat terenuri și garanții supraevaluate care acum l-au rămas în portofoliu. Prudența din prezent, contrar cu ce s-a întâmplat în trecut, nu se mai justifică”, a mai completat Pădure.

Autorități interesate și dezinteresate

Lista lui Pădure continuă cu clienții, care în viziunea acestuia, au fost lacomi și lipsiți de experiență. Cea mai mare greșeală făcut de clienți a fost achiziția unor locuințe în fază de proiect, de la dezvoltatori necunoscuți, consideră omul de afaceri.

„Au cumpărat de teamă că se va scumpi imediat. Au apărut clienți speculanți, care cumpărau la un preț și vindeau imediat la un preț crescut. S-au îndatorat excesiv la bănci, astfel încât am ajuns țara cu cei mai mulți proprietari din Europa”, explică acesta.

Pădure mai acuză instituțiile statului că nu au reglementat piața imobiliară și că nu au supravegheat activitatea băncilor. La acestea se adaugă lipsa de protecție și de educare a clienților, motiv pentru care s-a ajuns la situații de genul Planorama.

„Nu au obligat dezvoltatorii să asigure un minim de infrastructură, toate cu speranța că economia va crește și în acest mod. Administrațiile locale au emis autorizații de construcție în locații improprii, așteptând ca dezvoltatorii să  creeze utilitățile și zonele de acces. Nu s-a sprijinit dezvoltarea infrastructurii. Au fost cazuri în care pe terenul dezvoltatorului s-a făcut infrastructura și utilitățile de către primărie”, a mai comentat Pădure.

În final, acesta a imputat presei faptul că nu s-a reformat ca industrie și că a alimentat cu interes zvonurile de creștere a prețurilor în trecut și de scădere, în prezent, pe baza unor contracte de publicitate.

„Presa a lansat diverse zvonuri cu privire la traseul pe care îl va avea autostrada sau cu privire la dezvoltarea nu știu cărui aeroport, lucru care ducea automat la creșterea prețurilor în acele zone. Au prezentat actori, fotbaliști și afaceriști care nu aveau ce căuta în piața imobiliară, chiar și ziariști”, a conchis George Pădure.

El a mai spus că încă nu s-a vindecat de boala imobiliară și că va continua cu proiectul Sigma Residence din Colentina, proiect aflat momentan în reorganizare, imediat după ce va finaliza vânzarea locuințelor din Metropolis Residence.