UPDATE Preşedinţia Eurogrupului împărţită între Schäuble şi Moscovici 'nu este de actualitate', susţine Parisul. Săptămânalul german Der Spiegel a scris în ediţia sa de sâmbătă că liderii de la Paris şi Berlin sunt dispuşi să accepte această soluţie de compromis pentru a desemna un succesor al luxemburghezului Jean-Claude Juncker al cărui mandat la conducerea forumului miniştrilor de finanţe din zona euro se încheie la 17 iulie. Conform publicaţiei amintite, Wolfgang Schäuble ar urma să fie numit, cu condiţia să-i cedeze locul lui Pierre Moscovici la jumătatea mandatului.
‘Nu este de actualitate’, a reacţionat un consilier al ministrului francez, la o întrebare pusă de AFP, dând asigurări că nu ştie din ce surse a fost evocată această posibilitate.Franţa speră în continuare că reuniunea de luni a Eurogrupului se va încheia cu prelungirea fie şi temporară a mandatului lui Jean-Claude Juncker, a adăugat sursa citată.Wolfgang Schäuble este oficial candidat la acest post foarte expus în plină criză a zonei euro, însă guvernul de la Paris s-a arătat extrem de reticent faţă de numirea ministrului german. Franţa pledează din ce în ce mai deschis pentru acordarea unui nou mandat plin premierului luxemburghez, în funcţie din anul 2005.Alegerea preşedintelui Eurogrupului face parte dintr-o serie de numiri în cadrul instituţiilor europene ce provoacă dureri de cap liderilor din zona euro. Jean-Claude Juncker, care iniţial a vrut să se retragă, s-a arătat în cele din urmă ‘dispus să-şi prelungească’ mandatul cu şase luni, cerând în schimb numirea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, în directoratul Băncii Centrale Europene.Merkel dispusă să accepte compromisul
Germanul Wolfgang Schäuble ar urma să preia preşedinţia Eurogrupului, care îi reuneşte pe miniştrii de finanţe din zona euro, după care îi va ceda locul la jumătatea mandatului omologului său francez, Pierre Moscovici, informează săptămânalul Der Spiegel în ediţia sa de sâmbătă, citat de AFP.
Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, sunt dispuşi să accepte această soluţie de compromis pentru a desemna un succesor pentru luxemburghezul Jean-Claude Juncker al cărui mandat se încheie la 17 iulie, continuă revista germană fără să precizeze sursele.
Hollande ar accepta în final ca Schäuble să preia şefia Eurogrupului în prima parte a unui mandat integral de doi ani şi jumătate, după care, la jumătatea perioadei să îi predea ştafeta lui Moscovici, potrivit aceleiaşi surse.
Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a anunţat la sfârşitul lunii iunie că numirea unui nou şef al Eurogrupului ar putea interveni ‘cel mai probabil’ la începutul lunii iulie.
Conform unor surse europene citate la acea dată, preşedintele în exerciţiu, în funcţie din 2005, ar putea rămâne la conducerea Eurogrupului, fie pentru un termen suplimentar, fie pentru un nou mandat, deoarece nu s-a reuşit identificarea unui succesor care să fie acceptat prin consens.
Wolfgang Schäuble, candidat pentru acest post, nu întruneşte unanimitatea printre omologii săi din zona euro.
Franţa, în special, respinge numirea demnitarului german şi înclină spre reconfirmarea premierului luxemburghez care, iniţial, anunţase că doreşte să se retragă.
Sursa: Agerpres