Marcel Ciolacu cere să fim pregătiți pentru decizia UE privind cerealele ucrainene
Joi, pe 14 data de 14 septembrie, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Agriculturii să fie pregătit pentru decizia Comisiei Europene de mâine privind importul de cereale din Ucraina.
Acest lucru presupune a avea gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri.
”Îi cer ministrului Agriculturii, dl Florin Barbu să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri”, a declarat acesta în cadrul ședinței de Guvern.
Șeful Executivului a subliniat că susținerea agricultorilor români este vitală.
”Ştiu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susţinem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers”, a adăugat el.
Mai mult sprijin pentru fermierii români
Tot joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se va aproba un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, se vor acorda 65 de milioane de lei în plus pentru Programul Tomata.
”Astăzi, adoptăm mai multe decizii în sprijinul fermierilor români şi, în primul rând, acordăm un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, din cauza războiului din Ucraina şi a importurilor de cereale”, a declarat el, citat de news.ro.
Potrivit prim-ministrului, ”sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrări agricole”. Acesta a adăugat că ”bugetul total este de 60 milioane de euro, asigurat şi din fonduri europene, şi din bugetul naţional”.
”Alocăm 65 de milioane de lei în plus producătorilor, există un record de beneficiari înscrişi în acest an, peste 22.000. De la debut, avem în program peste 100 de mii de fermieri care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei. Iar producţia internă a crescut cu 20%”, a precizat Marcel Ciolacu.
”În plus, aprobăm norme de aplicare a Programului INVESTALIM. Creştem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, ca să nu mai exportăm materie primă şi să importăm alimente procesate în afara ţării. Avem un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023–2026, adică 150 de milioane de euro anual”, a adăugat șeful Executivului.
Guvernul susține producătorii agricoli
Sprijin pentru producătorii agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina. Asta are Guvernul pe agenda ședinței de joi, 14 septembrie.
Pe aceeași agendă se mai află și:
- aprobarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023 – 2024
- alocarea unei sume în scopul instruirii personalului de specialitate din Ucraina pentru acordarea primului ajutor calificat
Într-un comunicat de presă, Executivul arată că sprijinul pentru acești agricultori se va aplica la nivelul întregii țări și nu va exista niciun criteriu discriminatoriu. De asemenea, ajutorul „nu va provoacă denaturarea pieţei sau a concurenţei”. Plățile se vor face până la data de 31 decembrie 2023.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu mai arată că sprijinul reprezintă o valoare aferentă cantității unitare de 78 litri/ha de motorină. Pentru a se stabili valoarea totală a sprijinului se va folosi 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.