Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat, luni, că liberalii vor să înființeze opt centre regionale pentru ajutorarea consumatorilor de droguri.
Lucian Bode: PNL vrea să ajute consumatorii de droguri să își revină
Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat, luni, că va solicita crearea unei comunităţi terapeutice pentru a ajuta consumatorii de droguri „fiindcă trebuie plecat de la premisa că un consumator este o persoană bolnavă”.
În prezent, PNL propune înfiinţarea a opt centre regionale pentru care poate fi asigurată finanţare din fonduri europene nerambursabile şi prin programe guvernamentale.
Potrivit lui, problematica drogurilor nu este doar una de aplicare a legii, ci inclusiv una de educaţie şi de sănătate publică. Problematica consumului de drogurilor din România a devenit una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică, de siguranţă naţională, odată ce ea iată va fi pusă pe agenda CSAT, şi de ordine socială.
„Aşadar, ecourile acestui flagel se extind peste tot în comunitate. În aceste condiţii, nimeni nu trebuie să caute vinovaţi acum, ci avem cu toţii obligaţia să căutăm soluţii.
Responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme aparţine tuturor şi, în opinia noastră, implică un efort comun. Aşadar, concluzionând, solicităm crearea de urgenţă a unor comunităţi terapeutice cu scopul reinserţiei sociale a consumatorului de droguri. Pentru asta este nevoie de finanţare, soluţia este la îndemâna Guvernului.
Asigurarea surselor de finanţare atât din fonduri europene nerambursabile şi PNRR poate reprezenta o soluţie, cât şi programe guvernamentale unde eligibili vor fi organizaţiile neguvernamentale, centrele medicale, centrele de îngrijiri.
S-a desprins o primă concluzie – câte astfel de centre ar fi necesare. Sigur nevoia este una foarte mare. Prima noastră propunere este să înfiinţăm opt centre regionale pentru care să asigurăm finanţarea din fonduri europene, respectiv fonduri guvernamentale”, a declarat, luni, Lucian Bode.
În asistenţa furnizată victimelor consumului de droguri, statul are foarte mult de recuperat
Cea de-a treia componentă este cea de asistenţă pentru că „în asistenţa furnizată victimelor consumului de droguri, statul are foarte mult de recuperat.” Aici, spune el, ar trebui să plecăm de la premisa că dependenţa de droguri este o boală.
Astfel, programele de reabilitare şi suport sunt indispensabile şi trebuie să trecem dincolo de stigmatizarea victimelor. Statul trebuie să ţină cont de dinamica socială şi economică şi să îşi adapteze politicile publice la realităţi. Măsurile exclusiv punitive şi în forţă nu reprezintă singura soluţie.
„Aici vreau să fiu foarte bine înţeles – va exista toleranţă zero faţă de consumatori, faţă de traficanţii de droguri, însă ar fi incorect să le tratăm precum nişte cazuri pierdute. Dacă vedeţi în societate există o întreagă dezbatere.
Unii consideră consumatorii de droguri ca fiind bolnavi, deci victime, iar alţii spun că ei, consumatorii de droguri, sunt potenţiali infractori şi trebuie pedepsiţi foarte, foarte drastic”, a adăugat secretarul general al PNL.