Sprijin de 640 de lei pe lună în România. Intră în vigoare de mâine, 1 aprilie

bani salariul minim

SURSA FOTO: Dreamstime

Un ordin publicat în Monitorul Oficial arată că valoarea unui tichet de creșă va ajunge la 640 lei de la 1 aprilie. Este vorba despre o majorare cu 20 de lei.

Crește valoarea unui tichet de creșă. Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial, de la 1 aprilie intră în vigoare majorarea valorii tichetului de creșă cu 20 de lei. Astfel, valoarea lui va ajunge la 640 de lei lunar.

Valoarea unui tichet de creșă va ajunge la 640 lei de la 1 aprilie

Edupedu notează că tichetele de creșă se acordă în fiecare lună tuturor angajaților care nu beneficiază de concediu și de indemnizația pentru creșterea copilului de până la doi ani, respectiv de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap.

Tichetele sunt acordate, la cerere, angajaților din sistemul privat și de stat. Totodată, acestea pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Tichet de creșă SURSĂ FOTO: Edenred

Sunt necesare mai multe documente pentru a primi acest ajutor

Tichetele de creșă se distribuie salariaților, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum și pentru cei cărora li s-a instituit tutela.

Totuși, sunt necesare mai multe documente pentru a primi acest ajutor. Este vorba despre:

  • cerere pentru acordarea tichetului de creșă;
  • actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
  • documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;
  • documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
  • declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Ar urma să fie aplicate mai multe schimbări și pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță. Începând din 2024, ele sunt luate în considerare și în calculul contribuției pentru asigurările sociale de sănătate (CASS).