Ucenicie în companii, susținută de fonduri de la Uniunea Europeană

România se confruntă cu o rată a șomajului de aproximativ 3%, una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, însă există diferențe semnificative între regiunile țării în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. Aceasta este concluzia ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

„În România avem circa 3 și ceva rata șomajului, pe indicatorii pe care îi folosesc colegii noștri de la ANOFM. Ceea ce reprezintă o rată a șomajului mai scăzută decât în alte state ale Uniunii Europene”, a precizat ministrul.

Proiecte pentru integrarea tinerilor pe piața muncii

Unul dintre aceste proiecte este dedicat uceniciei pentru tinerii români cu vârste sub 30 de ani care nu urmează studii și nu sunt angajați.

Acest program, finanțat din fonduri europene de coeziune, are ca scop stimularea integrării tinerilor în diverse companii prin subvenționarea costurilor cu forța de muncă. Astfel, angajatorii vor beneficia de sprijin financiar din partea fondului social european, ceea ce va reduce cheltuielile și va face mai atractivă angajarea de tineri ucenici.

„Astfel, prin subvenții între angajatori și serviciul public de ocupare, o parte din costul forței de muncă va fi suportat din fondul social european, astfel încât costurile pentru angajatori să scadă. Le oferim tinerilor posibilitatea să devină ucenici în companii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la DC News.

Aceasta a subliniat faptul că inițiativele vor fi susținute integral din fonduri europene, evitând astfel impactul asupra bugetului de stat și contribuind la echilibrarea pieței muncii.

„Astfel prin subvenții între angajatori și serviciul public de ocupare, o parte din costul forței de muncă va fi suportat din fondul social european, prin agențiile județene pentru operarea forței de muncă astfel încât costurile pentru angajatori să scadă.

Acestor tineri le oferim posibilitatea să devină ucenici în companii. E o idee utilă, mă bucur că nu facem ucenicie de la bugetul de stat și că în acest moment acest program este finanțat prin fonduri europene de coeziune”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.

simona bucura oprescu
SURSA FOTO: Facebook/Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Reducerea dezechilibrelor regionale și sprijinirea angajatorilor

Ministrul a subliniat, de asemenea, importanța acestui program în contextul unei economii care se confruntă cu dezechilibre regionale și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat în realizarea acestui obiectiv.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că este crucial ca aceste programe să beneficieze de finanțare din fonduri europene de coeziune, nu din bugetul de stat, pentru a sprijini integrarea eficientă a tinerilor în activitatea economică, evitând astfel impactul asupra bugetului public.

Cu un buget de 180 de milioane de euro destinat extinderii capacității instituționale a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), programul promite să fie o resursă valoroasă pentru tinerii români, sprijinind dezvoltarea unei forțe de muncă mai bine pregătite și mai echilibrate pe întreg teritoriul național.