Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat un program de sprijin pentru încălzirea serelor, destinat legumicultorilor din România. Acesta va include alocarea unui fond din Fondul de Mediu pentru achiziționarea primelor butelii și centrale cu GPL, iar statul va suporta acciza la gazul utilizat pentru încălzirea serelor.

Ministrul a subliniat necesitatea continuării investițiilor în sere și echipamente pentru producția de legume pe tot parcursul anului. Programul are ca scop creșterea eficienței economice și susținerea producției de legume în extrasezon.

Florin Barbu anunță o finanțare din Fondul de Mediu pentru sere

În cadrul unei declarații susținute în fața comisiilor de specialitate din Parlament, ministrul Florin Barbu a precizat că intenționează să discute cu Ministerul Mediului, reprezentat de Mircea Fechet, pentru a direcționa fonduri către acest program.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

„O să am o discuție cu ministrul Mediului, cu domnul Fechet, astfel încât să alocăm din Fondul de Mediu pentru toate solariile din România un program reprezentând prima butelie și centrală cu GPL pentru încălzirea serelor.

De aceea vă mai cer încă o dată sprijin, ca și acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor, așa cum facem și la motorina folosită în vegetal, dar și în sistemul de irigații, ca această acciză să fie suportată de către statul român”, a declarat ministrul Agriculturii.

Proiectul „Prima seră”, în atenția Parlamentului

Florin Barbu a oferit aceste explicații după ce a fost informat despre stadiul Legii „Prima seră”, care se află în prezent la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Oficialul a menționat că este necesară alocarea de fonduri pentru acest program în a doua parte a anului, la rectificarea bugetară.

seră, solar
SURSA FOTO: Dreamstime

„Aș vrea la dezbaterea proiectului în Comisia de agricultură din Camera Deputaților să stabilim și plafonul direct, prin lege, al sumelor pe care le alocăm pentru acest program. Sunt de acord cu investiții în sere, în România, dar la fel, direct prin lege, aș dori foarte mult ca aceste sere să fie dotate cu echipamente de încălzire, cu tot ce trebuie pentru a produce tot timpul anului.

Vreau să vă anunț că am finalizat cele 1.700 de sere cu sisteme de încălzire pe care le-am scos în bazinul legumicol la instalarea tinerilor fermieri, dar trebuie să continuăm cu acest program.

Sunt de acord cu acest program, de aceea, atunci când se va dezbate proiectul, vreau să particip și eu ca să putem creiona ghidul când îl lansăm, cu tot ceea ce trebuie, astfel încât să producem în extrasezon aceste legume”, a transmis Florin Barbu.

Sprijin pentru producția de legume în extrasezon

Ministrul a subliniat importanța acestui pachet de măsuri pentru fermieri, explicând că un sistem eficient de încălzire va permite producția de legume chiar și în afara sezonului.

Acest aspect va contribui la reducerea dependenței de importuri și la consolidarea agriculturii locale.

„Pentru a avea legume în extrasezon trebuie să ne batem cu alte state unde temperaturile și clima au alte condiții.

De aceea sunt de acord și voi fi prezent în comisie și împreună vom face acest buget pentru bazinul legumicol din România”, a menționat Florin Barbu.

Prin implementarea acestui program, se urmărește creșterea eficienței economice a legumicultorilor români și susținerea producției locale într-un mod sustenabil.