Vineri, 26 mai 2023, Guvernul României a aprobat plafoanele financiare de 452,38 milioane lei alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022, o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură și acordatul cu Banca Europeană de Investiții pentru finanţarea proiectului A7, sectorul Ploieşti - Paşcani.
Au fost aprobate noi măsuri de sprijin pentru sectorul vegetal
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în şedinţa de guvern din data de 26 mai 2023 a fost adoptată Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022. Suma totală de 452.384.082 lei, prevăzută în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2023, va impacta 46.000 fermieri care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.
Actul normativ include plafonul financiar în limita sumei de 452.384.082 lei, echivalentul a 91.409.190 euro, şi plafoanele alocate fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022:
- 33.892.000 euro pentru soia;
- 17.215.000 euro pentru lucernă;
- 450.000 euro pentru leguminoase boabe destinate industrializării /procesării: mazăre şi fasole boabe;
- 90.000 euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
- 4.953.000 euro pentru orez;
- 844.200 euro pentru sămânţă de cartof;
- 132.980 euro pentru hamei;
- 18.898.500 euro pentru sfeclă de zahăr;
- 1.150.274 euro pentru tomate destinate industrializării cultivate în câmp;
- 54.490 euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
- 8.788.873 euro pentru legume cultivate în sere şi solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă;
- 517.500 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre;
- 4.422.373 euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.
Potrivit sursei citate anterior, cuantumul pe hectar pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aprobate prin actul normativ la suprafeţele eligibile pentru anul 2022.
A fost aprobată o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură
Tot în cadrul ședinței de guvern din 26 mai 2023, a fost aprobată o Hotărâre prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2025 este de 3.000.000 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Astfel, se va aplica o rată redusă de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor în acvacultură, precum transportul materialui piscicol, a puietului în diferite stadii de dezvoltare, a reproducătorilor, a peştelui de consum, a materiilor prime şi alte materiale în interiorul fermei, pentru realizarea de lucrări agricole în ferme de acvacultură pe cuvetele heleşteielor, pomparea apei cu motopompe, destufizare etc.
Beneficiarii schemei sunt întreprinderile mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în acvacultură, respectiv:
persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;
persoane juridice;
Prin intermediul acestui act normativ se asigură condiţiile pentru diminuarea efectivă a costurilor de producţie, ceea ce stimulează desfăşurarea activităţii de acvacultură în condiţiile concurenţiale de pe piaţa produselor de peşte din Uniunea Europeană (UE).
A fost aprobat acordul cu Banca Europeană de Investiții pentru finanţarea proiectului A7, sectorul Ploieşti – Paşcani
De altfel, Executivul a luat act de un memorandum care prevede aprobarea negocierii contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 600 milioane euro, pentru susţinerea proiectului Autostrada A7 România – cofinanţare aferentă Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă – şi a semnării sale, acordarea împuternicirii de semnare ministrului finanţelor.
Implementarea efectivă a investiţiei este asigurată prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi este estimat că proiectul va fi finalizat în anul 2025. Contractul de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii este destinat sprijinirii realizării unor secţiuni din cadrul autostrăzii A7 în lungime de 319 km (sectorul Ploieşti – Paşcani), scrie într-un comunicat de presă emis, vineri, de Guvernul României.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 6,716 milioane euro (cu TVA), alocarea aferentă din PNRR fiind în sumă de 1,949 miliarde euro. Diferenţa, până la concurenţa valorii totale, urmează a fi acoperită de la bugetul de stat, împrumutul în valoare de 600 milioane euro vizând acoperirea parţială a acestei contribuţii a bugetului de stat.
Data limită de tragere a împrumutulul, aşa cum a fost convenită luând în considerare inclusiv politica BEI, este de patru ani de la data semnării contractulul de finanţare. Împrumutul va fi tras în maximum 20 transe, fiecare în valoare de min. 30 milioane euro.