Sprijin financiar pentru mamele aflate în situații dificile

Guvernul a aprobat recent o ordonanță care vine în sprijinul mamelor aflate în situații dificile, oferindu-le un sprijin financiar de 2.000 de lei pentru achiziționarea elementelor necesare trusoului bebelușului. Conform noilor reglementări, mamele cu venituri reduse și dificultăți financiare pot solicita acest ajutor, însă există anumite condiții.

Ajutorul financiar poate fi solicitat de mamele care au născut începând cu data de 12 aprilie și care au copiii în vârstă de până la trei luni. Ordonanța prevede că acest sprijin financiar poate fi obținut până în anul 2027, urmând să fie derulate fonduri în valoare de 24 de milioane de euro pentru intervalul 2024-2027.

Tichetele în valoare de 2.000 de lei vor fi acordate unui număr mediu de 15.000 de mame în fiecare an, iar banii vor fi virați pe suport electronic. Mamele pot utiliza acești bani pentru achiziționarea de produse specifice trusoului pentru nou-născut, inclusiv scutece, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte și produse medicale pentru mamă și bebeluș.

Vorbim şi despre:

  • alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;
  • scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;
  • produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;
  • aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;
  • pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat.
bebelus
Sprijin pentru mamele cu probleme din România / SURSA FOTO: Dreamstime

Sprijinul este completat de mai multe măsuri auxiliare

Beneficiarii eligibili pentru acest sprijin financiar includ mamele cu venituri reduse, mamele cu dizabilități, mamele aflate temporar în situații de risc, precum și mamele minore sau cele care nu dețin acte de identitate. Este important de menționat că acest ajutor financiar va fi acordat pentru fiecare copil născut, astfel că mamele de gemeni vor primi două astfel de tichete.

Pentru identificarea și clasificarea persoanelor eligibile, Ministerul Muncii și primăriile vor fi implicate în derularea efectivă a acestei măsuri. Astfel, statul își propune să ofere un sprijin concret mamelor aflate în situații dificile, contribuind la asigurarea unui start mai bun în viață pentru nou-născuți și familiile acestora.

De menționat că, măsura de sprijin material este completată de mai multe măsuri auxiliare. Printre acestea indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație în prim-ajutor pentru nou-născuți, instruire privind asigurarea igienei personale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, îndrumare către servicii sociale, și recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.