Fermierii care au avut pierderi de pe urma secetei de anul trecut ar putea beneficia de ajutor
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, înainte de ședința Guvernului, că Executivul va analiză și aproba o decizie în ceea ce privește asigurarea fondurilor pentru fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei pedologice de anul trecut. Suma totală prevăzută în document este de 300 de milioane de lei.
„De asemenea, analizăm măsurile la nivelul Ministerului Energiei și Ministerului Economiei pe care le vom lua pentru asigurarea unor scheme de ajutor pentru marii consumatori. Din analizele pe care le-am primit de la Institutul Național de Statistică a rezultat nevoia de a sprijini industria.
Industria, din păcate, a avut un trend descrescător, desigur, au fost și consecințele a ceea ce a însemnat criza energetică și în această criză a lanțurilor de aprovizionare cred că, prin aceste măsuri, putem să revenim pe o speranță prin care industria românească să reintre pe un trend crescător”, a afirmat prim-ministrul.
În plus, se va aproba, probabil joi, o ordonanță de urgență cu lista spitalelor care beneficiază de finanțare prin Banca Europeană de Investiții.
Ministrul Agriculturii a anunțat un nou beneficiu pentru micii fermieri
Potrivit informațiilor oferite de Petre Daea, creşte alocarea de la 40.000 la 70.000 de euro pentru tinerii fermieri.
Ministrul a participat recent la Conferința Națională „Hrană de calitate – profit pentru toți românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”. În cadrul evenimentului, acesta a explicat că micii fermieri vor avea parte de noi beneficii.
„70.000 de mii pentru instalarea lui şi 50.000 de euro pentru investiţiile pe care le face tânărul fermier. Până la 40 de ani este plafonul în care se pot încadra”, a anunțat Petre Daea la Antena 3.
De asemenea, acesta a evidenţiat faptul că acum România este pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul tinerilor fermieri.
Tinerii fermieri din România se află pe locul 5, în Uniunea Europeană
„Eram pe locul 15, în anul 2015, în Uniunea Europeană, privind numărul de tineri fermieri. Acum, suntem pe locul 5. Aceste salt la nivelul Uniunii Europene este stimulat şi va fi susţinut în continuare prin proiectele noastre”, a mai spus Petre Daea.
Potrivit ministrului, fermierii sunt sprijiniţi prin pilonul 2 pentru investiţii.
„Pe de o parte, sunt sprijiniţi prin pilonul 2 pentru investiţii, dar, în acelaşi timp, este şi un stimulent pe plata directă. Fermele mici trebuie să se ridice la nivelul acesta de câştig, în general, de producţie, de randament, astfel încât să le introducem în zona economică”, a completat ministrul Agriculturii.
Mai apoi, Petre Daea a remarcat faptul că este importantă producţia şi prelucrarea acesteia, dar, la fel de importantă este şi realizarea ei.
„Realizarea producţiei este fundamentală. Investiţiile trebuie duse acolo, cât mai aproape de producţie. Prin caietele de sarcini, ducem investiţiile printr-un supliment de puncte spre zonele acestea unde producţia se realizează.
În al doilea rând, trebuie să avem în vedere zonarea către nevoi. Vrem să valorificăm resursa pentru a onora cererea, care este din ce în ce mai diversificată şi din ce în ce mai pretenţioasă vizavi de calitate. (…)
Sunt 15,83 miliarde de euro, o sumă importantă. Aproximativ 10 miliarde sunt pentru plăţile direct, iar 5,83 sunt pentru investiţii. Este o altă filosofie, este un alt concept, este o altă dimensiune a acţiunii, sunt alte obiective pe care noi le avem în vedere”, a conchis Petre Daea.