Informaţie importantă pentru persoanele cu dizabilităţi din România.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a participat la conferinţa naţională ”Misterele bolii Parkinson”, la invitaţia Asociaţiei Bolnavilor de Parkinson şi a altor Afecţiuni Neurologice Degerative ”Sufletul lalelelor” din Botoşani.
Sute de milioane de euro, bani de la Bruxelles şi de la bugetul de stat, pentru persoanele cu dizabilităţi
În acest context, oficialul din Guvern a explicat că se lucrează la politici sociale care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv al celor diagnosticate cu Parkinson. Ministrul a vorbit şi despre alocarea financiară de anul viitor pentru sprijinul acestor persoane aflate în dificultate.
„În prezent, lucrăm la dezvoltarea unei rețele de servicii sociale care cuprinde 105 centre de zi, complementar cu locuințele protejate și centrele de zi finanțate prin Programe de Interes Național.
Pentru viitoarea perioadă de programare, în domeniul dizabilității, avem o alocare de 308.952 milioane euro plus buget de stat pentru următoarele priorități: angajarea și menținerea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, dezvoltarea serviciilor în comunitate, tehnologie asistivă și de acces, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, centre Respiro, formarea personalului care lucrează cu și pentru persoanele cu dizabilități.
Acestor programe se adaugă și digitalizarea sistemului de evaluare și încadrare în handicap, simplificând astfel interacțiunea omului cu serviciile publice și stopând cozile inutile la instituțiile statului”, a transmis Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.
„Într-un ritm accelerat, am început să dezvolt fundația unor politici sociale care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități”
Ministrul Muncii a subliniat că măsurile luate acum şi la care se lucrează în ritm accelerat vor avea rezultate pe termen scurt, însă alte rezultate vor fi vizibile abia în anii care vor urma.
„Îmi este foarte greu să le vorbesc de schimbări pozitive, transformări sau politici publice unor oameni atât de mult puși la încercare de viață, cum sunt persoanele care suferă de Parkinson.
Nevoile și provocările acestor oameni deosebiți sunt diverse și necesită o abordare intersectorială și rezultate imediate. Fie că vorbim de sănătate, protecție socială, transport sau educație, toate acestea sunt domenii esențiale pentru o incluziune reală a celor 29.603 persoane cu dizabilități, diagnosticațe cu Parkinson.
În ultima perioadă, într-un ritm accelerat, am început să dezvolt fundația unor politici sociale care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități, inclusiv a semenilor noștri care suferă de Parkinson. Unele rezultate le vedem pe termen scurt, însă altele le vom fructifica, testa și trăi pe pielea noastră în următorii ani”, a mai transmis Marius Budăi.