Guvernul va acorda ajutoare de tip one-off pensionarilor
Ajutoare de tip one-off. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit recent noi informații despre ajutorul financiar de tip one-off pe care Guvernul intenționează să-l ofere pensionarilor, ca măsură compensatorie în contextul în care pensiile nu au fost indexate în acest început de an.
Conform declarațiilor ministrului, acest ajutor va fi acordat pentru a sprijini pensionarii în fața creșterii costurilor de trai, având în vedere că în 2025, pensiile nu au beneficiat de majorări conform inflației.
„Ministerul Muncii va elabora criteriile și toate celelalte elemente care țin de acordarea acestor ajutoare one-off,” a afirmat Simona Bucura-Oprescu.
Aceste precizări subliniază faptul că, în pofida propunerilor în discuție, există încă multe detalii de stabilit până la implementarea efectivă a măsurii.
Ajutoare de tip one-off. Suma și plafonul ajutoarelor
Ajutoare de tip one-off. În ceea ce privește suma și plafonul ajutoarelor, ministrul a menționat că există discuții referitoare la valoarea acestora, care momentan este stabilită la 3.000 de lei. Cu toate acestea, întrebările referitoare la posibile modificări ale acestor valori au fost adresate de jurnaliști.
„În momentul în care Legea bugetului va fi aprobată și va intra în vigoare, Ministerul Muncii va elabora acest nou act normativ care va permite acest tip de ajutoare one-off,” a explicat ministrul, lăsând deschisă posibilitatea ajustării sumelor și plafonului, în funcție de evoluțiile bugetare.
Ceartă pe tema pensiilor neindexate
Opoziția a subliniat că drepturile celor aproximativ 5 milioane de pensionari au fost încălcate, având în vedere că de la începutul anului nu au fost alocate fondurile necesare pentru ajustarea pensiilor conform inflației.
Acest subiect a fost punctul central al dezbaterii, iar criticile nu s-au lăsat așteptate din partea parlamentarilor opoziției, care au acuzat guvernul că nu reușește să ofere un sprijin real pensionarilor.
În continuare, scandalul a fost alimentat de un alt subiect fierbinte, care a vizat situația copiilor cu dizabilități.
La comisia parlamentară a fost invitat și Avocatul Copilului, Ioan Gânfălean, pentru a oferi explicații cu privire la centrele pentru copiii cu dizabilități din țară.
Gânfălean a precizat că instituția pe care o reprezintă are un rol de mediator și nu poate impune pedepse, subliniind că problema gestionării acestor centre se află într-un punct critic.
Remunerațiile actuale nu sunt suficiente
Mai mulți parlamentari au observat că remunerațiile actuale nu sunt suficiente pentru a reflecta condițiile speciale de muncă, iar centrele respective sunt insuficient finanțate.
Deputatul PSD, Adrian Solomon, a criticat vehement atitudinea USR-ului, acuzându-i că și-au exprimat constant opoziția față de bugetari, iar acest comportament s-a reflectat și asupra asistenților din centrele respective.
„Atâta aţi ţipat că bugetarii sunt mulţi, că au salarii mari, că uitaţi unde s-a ajuns”, a declarat Solomon, într-o intervenție aprinsă.
Deputata USR, Ona Ţoiu, nu a rămas indiferentă și a răspuns, luând cuvântul, dar într-o schimbare rapidă a atmosferei, președintele comisiei a întrerupt-o, închizându-i microfonul.
Totuși, Ţoiu a reușit să sublinieze că parlamentarii USR au depus un proiect legislativ care viza îmbunătățirea serviciilor sociale, un proiect care nu a fost susținut în Parlament.
„Nu au existat voturi pentru asta și înțeleg de ce, pentru că sunt niște constrângeri care țin de Guvern, nu neapărat de grupurile parlamentare”, a explicat deputata USR.
Ea a continuat cu referiri la o propunere legislativă privind salarizarea echitabilă a asistenților personali, menționând că, din păcate, aceștia au fost excluși de la indexarea pensiilor cu inflația.
Replica președintelui comisiei, Adrian Solomon, a fost fermă: „Eu nu vorbeam de asistenţii personali”, încercând să devieze atenția de la acest subiect sensibil. Discuțiile s-au încheiat într-o atmosferă tensionată, cu un schimb acid între reprezentanții opoziției și cei ai puterii.
„Sunteţi un exemplu clar – la putere mimoze, în opoziție poezie. Cînd eraţi la putere, n-aţi făcut nimic, cînd ați ajuns în opoziţie, faceţi de toate. Nu aşa trebuie făcute lucrurile şi haideţi să ne vedem într-o săptămână”, a spus Solomon, cu un ton ridicat, în timp ce Oana Ţoiu a ripostat: „E uşor să aveţi declaraţii diferite de vot!”