Informații de ultim moment de la Guvern! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării a făcut recent mai multe precizări pentru tinerii fermieri din România. Aceștia trebuie să-și schimbe statutul în forma de organizare a activității economice cu care vor să solicite sprijin pentru instalare.
Sunt vizați tinerii fermieri care vor să solicite sprijin financiar prin intermediul intervenției DR 30.
Sprijin pentru fermieri
„Având în vedere lansarea intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Strategic (PS) 2023-2027, în luna octombrie 2023, conform calendarului prezentat în Reuniunea Comitetului de Monitorizare din 7 septembrie 2023, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PS 2023-2027, face următoarele precizări:
Tinerii fermieri care intenționează să solicite sprijin financiar prin intermediul intervenției DR 30 și au depus cerere unică de plată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) ca persoană fizică trebuie să-și schimbe statutul în forma de organizare a activității economice cu care vor să solicite sprijin pentru instalare. Astfel, va efectua transferul exploatației pe noua entitate cu care solicită sprijin în cadrul acestei intervenții, în conformitate cu cerințele intervenție”, a transmis Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Tinerii fermieri care solicită sprijinul trebuie să îndeplinească mai multe condiții
Sprijin pentru fermieri. Conform reglementărilor legale în vigoare, noua entitate poate fi:
- persoană fizică autorizată (PFA);
- întreprindere individuală (II);
- întreprindere familială (IF);
- orice formă juridică de organizare a activității economice.
Acestea sunt detaliate în forma consultativă a ghidului solicitantului, disponibil pe site MADR și AFIR .
Este obligatoriu ca transferul exploatației pe noua formă de organizare să se realizeze înainte de depunerea cererii de finanțare în cadrul DR 30.
Doar în acest mod va putea fi îndeplinită condiția de eligibilitate referitoare la obligativitatea ca solicitantul să figureze în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție, prevăzută în fișa acesteia.
Astfel, tinerii fermieri care solicită sprijin financiar prin DR 30 au posibilitatea să solicite în cel mai scurt timp Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură transferul activității economice în noua formă de organizare pentru a se putea încadra în cerințele menționate în ghidul solicitantului.