Anunțul cu privire la sprijinul pentru copii și părinți a fost făcut în cadrul unei mese rotunde organizate la Palatul Victoria, în parteneriat cu Organizația „Salvați Copiii România”, eveniment dedicat îmbunătățirii sprijinului oferit copiilor rămași acasă în urma migrației economice.
Au fost prezentate mai multe propuneri pentru copii și părinți
Cu această ocazie, au fost prezentate mai multe propuneri de măsuri, printre care se numără creșterea numărului de consilieri școlari și de locuri în creșe, înființarea de centre funcționale în zone defavorizate sau izolate, precum și implementarea unor politici active pentru reducerea abandonului școlar. Alte inițiative discutate includ susținerea tinerilor în învățământul profesional și tehnic și continuarea serviciilor de prevenire a separării copilului de familie.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, conform celui mai recent studiu național realizat de Organizația „Salvați Copiii România”, peste 536.000 de copii din România au avut, în ultimul an, cel puțin un părinte plecat la muncă în afara granițelor țării. O treime dintre acești copii se confruntă cu absența ambilor părinți sau a părintelui unic susținător. Studiul mai arată că peste jumătate dintre copiii chestionați preiau responsabilități de adult în lipsa părinților, iar aproape jumătate și-ar dori să își continue studiile și să rămână în România.
Victor Negrescu a susținut necesitatea unui mecanism european de sprijin pentru copiii afectați de migrația economică a părinților
În cadrul dezbaterii, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a susținut necesitatea unui mecanism european de sprijin pentru copiii afectați de migrația economică a părinților, care să fie finanțat din fonduri europene. Acesta a punctat importanța unor politici publice clare, cooperării instituționale și alocării unei finanțări dedicate.
„Copiii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate trăiesc o dramă invizibilă, care nu mai poate fi ignorată. Este responsabilitatea noastră, ca decidenţi, să construim un veritabil scut de protecţie pentru aceşti copii prin politici publice clare, finanţare dedicată şi cooperare între instituţii.
De aceea, voi continua demersurile prin care susţin recunoaşterea acestui subiect la nivel european şi prin care promovez nevoia unor finanţări europene dedicate. O Românie puternică şi o Europă socială încep cu grija faţă de copii”, a declarat Victor Negrescu, conform comunicatului.
Guvernul a reiterat susținerea extinderii măsurilor de intervenție, atât din perspectivă educațională și emoțională, cât și prin îmbunătățirea infrastructurii sociale și a serviciilor comunitare. Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Alina Georgiana Cimpoieru, a subliniat responsabilitatea instituțiilor și profesioniștilor în asigurarea protecției, consilierii și sprijinului necesar acestor copii, în scopul prevenirii impactului emoțional negativ cauzat de absența părinților.
„Cred cu tărie că niciun copil nu ar trebui să ducă singur, în suflet, greutatea despărţirii de părinţi. Este responsabilitatea noastră – ca instituţii, ca profesionişti, ca oameni – să le fim aproape prin educaţie, consiliere, protecţie, iubire şi empatie.
Dorul nu trebuie să devină un mod de viaţă, iar absenţa părinţilor nu trebuie să însemne un blocaj emoţional. Prin susţinere, cooperare şi acţiuni concrete, putem construi o societate care nu lasă niciun copil rămas acasă, în urmă”, a afirmat Alina Georgiana Cimpoieru.

Este necesar ca politicile sociale dedicate acestei categorii de copii să fie integrate și adaptate tuturor nevoilor
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației „Salvați Copiii România”, a afirmat că este necesar ca politicile sociale dedicate acestei categorii de copii să fie integrate și adaptate tuturor nevoilor – emoționale, educaționale, sociale și juridice.
Aceasta a atras atenția asupra faptului că mulți copii rămași în grija rudelor, în special a bunicilor, riscă să fie discriminați sau să aibă acces limitat la servicii sociale esențiale. Dorința exprimată de jumătate dintre copiii chestionați de a rămâne în România indică o nevoie urgentă de intervenție din partea autorităților, pentru a le oferi o perspectivă de viitor acasă.
„Copiii rămaşi în grija rudelor, de multe ori a bunicilor, în urma migraţiei economice a părinţilor, reprezintă unul dintre fenomenele sociale definitorii ale României, pentru ultimele decenii.
De aceea este imperios să dezvoltăm politici sociale integrate, care să se adreseze atât nevoilor emoţionale, cât şi celor educaţionale, sociale şi juridice, astfel încât aceşti copii să nu resimtă poveri suplimentare, legate de discriminare ori de acces limitat la servicii sociale esenţiale.
Faptul că jumătate dintre aceşti copii ar vrea să poată rămâne în ţară arată că ei au nevoi cărora autorităţile trebuie să le răspundă, acasă, în aşa fel încât ei să-şi poată construi un viitor în ţară”, a spus aceasta.
Extinderea serviciilor destinate copiilor aflați în această situație
La rândul său, Janina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a atras atenția asupra provocărilor legate de resursele și expertiza necesare pentru extinderea serviciilor destinate copiilor aflați în această situație.
Ea a evidențiat rolul important al MAE în desfășurarea campaniilor de informare adresate părinților români din diaspora, dar și a celor de sensibilizare și promovare a soluțiilor pentru sprijinirea acestor copii, în acord cu drepturile prevăzute de Convenția ONU privind drepturile copilului.
„Ministerul Afacerilor Externe deţine un rol important în demersurile de conştientizare şi sprijin al părinţilor cetăţeni români care aleg să-şi desfăşoare activitatea profesională în străinătate.
În acest domeniu, foarte importante sunt campaniile de informare adresate părinţilor, campaniile de sensibilizare la nivelul comunităţilor de români din diaspora, dar şi campaniile de promovare a soluţiilor şi oportunităţilor pentru această categorie de copii, pentru care este necesar să se respecte drepturile garantate prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile copilului.
În toate demersurile noastre încercăm să ţinem cont, însă, că în spatele cifrelor şi statisticilor sunt oameni, care la această vârstă ar trebui să se bucure şi să fie lipsiţi de griji”, a afirmat Sitaru.