Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, s-a aflat vineri la Cluj-Napoca, iar printre subiectele abordate cu autorităţile locale a fost şi cel al sprijinului pentru părinţii care merg la muncă şi au copii mici acasă.
Turcan a prezentat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, câteva dintre măsurile concrete de sprijin pentru părinţi şi copii pe care Guvernul României le va aplica în perioada următoare.
“Cea mai mare provocare a părinților care merg zi de zi la lucru este aceea de a se asigura că cei mici sunt bine îngrijiți și atent supravegheați, în lipsa lor. Cu siguranță, și în această privință statul poate face mult mai mult decât a făcut până acum”, a scris ministrul Muncii.
Cum îi va ajuta Guvernul pe părinţi, potrivit Ralucăi Turcan
“Una dintre primele măsuri pe care le-am adoptat în Guvern a fost majorarea stimulentului de inserție de la 650 de lei la 1.500 de lei în cazul părinților care se întorc la lucru înainte de împlinirea de către copil a vârstei de șase luni, pentru a-i stimula să revină în viața activă.
➡️ Deblocarea procedurilor de licențiere pentru serviciile bonelor, prin elaborarea de urgență a standardelor minime de calitate care să permită licențierea. În absența acestor standarde de calitate, deși există o lege a bonelor încă din 2014 cu norme metodologice adoptate în 2017, serviciile de bonă nu pot fi licențiate nici acum, în 2021.
➡️ Aplicarea, odată cu începutul anului școlar 2021 – 2022, a legii prin care statul asigură și antepreșcolarilor finanțarea de bază stabilită pentru preșcolari și elevi. Această lege, care ar fi urmat să intre în vigoare încă de la începutul anului școlar 2019 – 2020, a fost prorogată în 2019, iar actualul Guvern o va aplica din această toamnă.
➡️ Creșterea numărului de creșe la nivel național, prin construirea a 140 de creșe noi pentru care avem finanțare de 43,6 milioane euro prin PNRR, iar alte 14,33 milioane de euro vor fi alocate pentru un program cadru de formare continuă a profesioniștilor care lucrează în serviciile de educație timpurie, cu precădere a celor care lucrează în servicii destinate copiilor cu vârste de la naștere până la 3 ani.
➡️ Reglementarea activităților casnice, astfel încât să venim în sprijinul celor care și în prezent dau o mână de ajutor în gospodării. Este vorba despre 1,2 milioane de oameni care vor fi asigurați din punct de vedere medical ori în ceea ce privește obținerea dreptului de pensie.”
Sursa foto: Facebook, Raluca Turcan