Virgil Popescu, ministrul Energiei, a pornit demersurile pentru sprijinirea plătitorilor afectați de prețurile mult prea mari la energie. Acesta a informat Comisia Europeană în legătură cu propunerile autorităților în vederea suplimentării acestor ajutoare.
În mesajul tranmis pe pagina sa de socializare, ministrul Energiei mărturisește că a transmis Comisiei Europene planurile României pentru sprijinirea consumatorilor afectaţi grav de criza preţurilor la energie.
„Măsuri suplimentare pe termen scurt pentru a creşte intensitatea sprijinului acordat consumatorilor finali”
”Am informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităţilor române de a adopta măsuri suplimentare pe termen scurt pentru a creşte intensitatea sprijinului acordat consumatorilor finali.
Am subliniat demersurile realizate de autorităţile naţionale competente în monitorizarea implementării cadrului legislativ existent pentru a proteja consumatorii, inclusiv din perspectiva emiterii corecte a facturilor la energie”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Deoarece această problemă este una care nu privește doar România, Virgil Popescu a discutat mai pe larg despre aspectele crizei energetice la o conferință din Franța.
”Astăzi am participat la reuniunea informală a Consiliului Energie, de la Amiens, Franţa. Am avut o nouă rundă de dezbateri ministeriale pe tema crizei preţurilor ridicate la energie în UE. Criza preţurilor la energie este o preocupare majoră în toate Statele Membre UE, măsurile la nivel naţional fiind cele mai eficiente, la acest moment, pentru diminuarea efectelor negative.
Cu aceasta ocazie, am reamintit de măsurile adoptate de România la finele anului trecut pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi a diferitelor categorii de consumatori, precum cei casnici, IMM-uri, spitale, etc”, a mai specificat ministrul despre abordările acestei situații la nivel internațional.
Scăderea prețului plafonat este soluția propusă de către ministrul Energiei
Ministrul Energiei a luat decizia de a propune un proiect de Ordonanță de Urgență care aduce noi soluții pentru consumatori casnici. În această Ordonanță este propusă și scăderea prețului plafonat la energie, incluzând gazele și electricitatea. De asemenea, în proiect mai sunt incluse unele compensații, la energie electrică de 0,291 lei/kWh cu o limită maximă a consumului de 2.5000 kWh.
Cât despre scăderea la gazele naturale Virgil Popescu a mai declarat cu altă ocazie că ”După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente.
Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani. Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie.”