Anthony Blinken: SUA dă un pachet suplimentar de 50 de milioane de dolari destinat Republicii Moldova

Într-o conferință de presă desfășurată miercuri la Chișinău, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că Administrația Biden este în discuții cu Congresul SUA pentru acordarea unui pachet suplimentar de sprijin în valoare de 50 de milioane de dolari pentru Republica Moldova.

Acest sprijin este destinat în principal consolidării rezilienței țării la interferențele rusești și susținerii economiei moldovenești.

În cadrul conferinței de presă, desfășurată alături de președinta Maia Sandu, Blinken a subliniat angajamentul Administrației Biden față de suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, o țară vecină cu Ucraina.

Secretarul de stat american a evidențiat, de asemenea, importanța eforturilor de reformare a sistemului judiciar și de combatere a corupției în Moldova, subliniind că acestea sunt esențiale pentru contracararea influenței Rusiei.

„Astăzi vrem să vă ajutăm să curăţaţi sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentari pentru a avansa în continuare aceste eforturi.

Acestea vor consolida rezilienţa Republicii Moldova de a rezista interferenţelor ruseşti, de a organiza alegeri libere, corecte, de a croi parcursul spre UE şi de a continua diversificarea oportunităţilor în domeniul economic. Deci, dorim să conlucrăm pentru a asigura economia şi securitatea energetică”, a declarat oficialul american.

SUA face o investiție în infrastructura energetică a Republicii Moldova

În plus, secretarul de stat al SUA a dezvăluit și o investiție americană în infrastructura energetică a Republicii Moldova, în valoare de 85 de milioane de dolari.

„Atacurile ruseşti din Ucraina au exacerbat şi provocările pentru ţara dvs. Au crescut preţurile la energie, ceea ce afectează întreprinderile şi consumatorii. Statele Unite, împreună cu Moldova, doresc să sporească întrebuinţarea resurselor regenerabile pentru a ne îndepărta de dependenţa de resurse energetice ruseşti. (…)

Astăzi voi vizita o substaţie energetică şi mă bucur să anunţ o investiţie de 85 de milioane de dolari pentru sporirea securităţii energetice a Republicii Moldova”, a spus Blinken, precizând că este vorba de achiziţionarea de baterii şi construirea de linii de înaltă tensiune.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători externi ai Republicii Moldova. De la începutul anului 1992, Guvernul SUA a oferit Moldovei sprijin financiar în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari.

Asistență financiară de sute de milioane acordată Chișinăului

În contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, Statele Unite au furnizat Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari. Din această sumă, 300 de milioane sunt direcționate către soluționarea crizei energetice și consolidarea securității energetice, conform NewsMaker.

În cadrul conferinței de presă comune, președinta Maia Sandu a subliniat necesitatea ca vecinii săi să privească Republica Moldova ca pe un partener și furnizor de securitate, nu ca pe o zonă gri.

Antony Blinken a exprimat recunoștința Washingtonului față de liderul Maiei Sandu, apreciind angajamentul său puternic pentru democrație.

Șeful diplomației americane a subliniat că fondurile acordate de SUA Republicii Moldova vizează și facilitarea tranziției către o economie diversificată. El a remarcat că deja 80% din exporturile țării se îndreaptă către alte destinații decât Rusia, în special către UE și SUA, precum și alte zone.

Blinken a dorit să adreseze încă o dată mulțumiri Chișinăului pentru solidaritatea arătată față de Ucraina, pentru găzduirea refugiaților și facilitarea transportului de cereale ucrainene.

„Sunteţi într-adevăr o ţară mică cu o inimă mare”, a spus el, reluând cuvintele folosite în 2022.

„Suntem aici pentru a aduce angajamentul ferm din partea preşedintelui Biden pentru suveranitatea şi integritatea Moldovei”, a transmis secretarul american de stat.

El a menționat că Washingtonul colaborează strâns cu Chișinăul, în special în domeniul prevenirii și detectării atacurilor cibernetice și în schimbul de informații privind campaniile de dezinformare orchestrare de Rusia. Această colaborare are ca scop sprijinirea Moldovei în contracararea manipulărilor provenite din Moscova.

La rândul său, Maia Sandu a subliniat că Moldova, o țară cu statut de neutralitate, are un parteneriat strategic cu Statele Unite, iar în ceea ce privește apărarea, există o cooperare solidă de mai mulți ani, care va continua în conformitate cu prevederile constituționale.