Vladimir Putin a participat joi la Valdai Discussion Club, acolo unde a declarat că sprijinul militar occidental acordat Ucrainei este un pericol serios pentru Rusia. Declarațiile liderului de la Kremlin vin în contextul în care secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a efectuat o vitiză la Kiev în urmă cu două zile.
Sprijinul militar acordat Ucrainei, un pericol pentru Rusia. Vladimir Putin: Interesele Rusiei sunt atinse
Președintele Rusiei a precizat că vizita de marți a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, a deschis calea pentru aderarea Ucrainei la NATO. Amintim că în timpul vitizei sale la Kiev, secretarul american al Apărării a declarat că nicio țară terță nu are dreptul să respingă prin veto intrarea Ucrainei în NATO. Pe fondul acestor declarații, liderul de la Kremlin a spus că interesele Rusiei sunt atinse.
”Chiar dacă nu va avea loc aderarea oficială (a Ucrainei) la NATO, dezvoltarea militară de pe teritoriul acesteia este deja în curs. Iar acest lucru este deja un pericol pentru Rusia. Suntem conştienţi de acest lucru”, a afirmat Vladimir Putin la Valdai Discussion Club.
SUA, cel mai puternic susținător al Ucrainei
De la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, Statele Unite ale Americii (SUA) au fost cel mai puternic susținător al Ucrainei.
Şeful Kremlinului a afirmat în mod constant că aderarea la NATO a Ucrainei, care împărtăşeşte legături strânse cu Rusia încă din timpuri străvechi, ar fi depăşire unei linii roşii pentru Moscova.
După ce alianța a dat afară opt membri ai misiunii Rusiei, țara condusă de Vladimir Putin a întrerupt relațiile cu NATO. Cei opt membri au fost dați afară pentru presupus spionaj.
Miniştrii Apărării din statele NATO au convenit joi un nou plan general pentru apărarea împotriva eventualelor atacuri ruseşti pe mai multe fronturi.
În ultima săptămână, Rusia a raportat trei cazuri în care a precizat că forţele sale au interceptat o navă sau o aeronavă americană pe punctul de a intra îna apele sau spaţiul aerian, deşi Statele Unite au contestat detaliile.
Într-o discuţie amplă în sudul Rusiei, care a durat câteva ore, Putin a fost însă mai optimist cu privire la relaţiile cu administraţia preşedintelui Joe Biden. El a spus că discuţiile dintre Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică şi securitatea cibernetică merg în direcţia bună şi că un summit între cei doi lideri, care a avut loc la Geneva, în iunie, a fost productiv.