Performanta din 2005 are mari sanse sa fie doborata anul acesta

Romania ar putea incheia anul 2006 cu un record absolut in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine directe. Pentru prima data in istorie, acestea ar putea depasi sase miliarde de euro.




Piata energiei, cea a serviciilor financiar-bancare si cea imobiliara vor fi vedetele curtate de capitalul strain. Nici retailul, IT-ul si telecomunicatiile nu vor fi ocolite de investitorii de peste hotare. Insa, in ciuda nivelului fara precedent prognozat, suntem inca departe de tari precum Slovenia, Cehia sau Ungaria.




“In anul 2006, preconizam ca Romania va atinge, in ceea ce priveste volumul de capital strain direct atras in economie, un total de circa 5,8 – 6,2 miliarde de euro. O contributie importanta o va avea, anul acesta, privatizarea BCR, incheiata la sfarsitul anului trecut, in urma careia statul roman va incasa aproximativ 2,2 miliarde de euro”, ne-a declarat Ana-Maria Cristina, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Din restul sumei prognozate, o mare parte o va reprezenta privatizarea Electrica Muntenia Sud si, foarte probabil, inca doua din cele patru sucursale ale societatii de distributie ramase in proprietatea statului. In total, cele trei filiale ar putea aduce in tara aproape un miliard de euro. Potrivit unor surse din piata, cea mai valoroasa tranzactie, de peste 750 de milioane de euro, urmeaza sa se incheie in curand pentru 67,5% din actiunile sucursalei Muntenia Sud. Favoriti par a fi italienii de la Enel, carora le sufla in ceafa spaniolii de la Iberdola.

Bancile romanesti atrag
sute de milioane de euro

O alta privatizare mult asteptata, dar si mult discutata, este cea a CEC. Statul roman ar vrea pentru circa doua treimi din cea mai veche banca romaneasca un miliard de euro, insa se pare ca cea mai buna oferta neangajanta de pana acum nu depaseste jumatate din aceasta suma.
Totusi, sectorul financiar-bancar ramane in topul interesului pentru investitiile straine. Saptamana aceasta se asteapta finalizarea preluarii la pachet a Motoractive Leasing, Domenia Credit si Estima Finance de catre General Electric Capital. In urma acestei tranzactii, fondul de investitii RAEF se asteapta sa incaseze peste 100 de milioane de euro. Curtate de investitori sunt si Banca Transilvania, Banca Carpatica si, potrivit unor zvonuri din piata, Banca Romexterra. In primul caz, actionarii majoritari sustin sus si tare ca nu au de gand sa vanda nici in acest an. Potrivit lui Horia Ciorcila, unul dintre actionari, valoarea de piata a Bancii Transilvania a atins deja un miliard de euro. In ceea ce priveste a doua banca, exista indicii ca, in ciuda unei disponibilitati a actionariatului de a vinde, ofertele de pana acum nu au fost multumitoare.


Ceva mai avansata este vanzarea Mindbank. In acest caz, s-a semnat deja un antecontract cu ATE Grecia (banca agricola a Greciei, institutie cu capital de stat), valoarea posibilei tranzactii fiind estimata in jurul a 30 de milioane de euro.
tinand cont de dinamica pietei de capital din 2005 si din primele patru luni ale acestui an, de conditiile actuale si presupunand ca Bursa va avea o evolutie asemanatoare si in urmatoarele opt luni, se poate estima, pentru 2006, ca intrarile de capital strain vor atinge un nivel de circa 4,1 miliarde de lei noi (aproape dublu fata de anul trecut). In acelasi timp, se asteapta iesiri de capital, echivalentul a cel putin 2,7 miliarde de lei noi. Este de asteptat ca banii straini sa fie destul de activi pe bursa si in acest an. Se prognozeaza ca ei vor lua parte la tranzactii valorand aproximativ 6,3 miliarde de lei noi (3,9 miliarde, cumparari si 2,4 miliarde, vanzari).


In afara de vanzarea unor companii, tot investitii straine vor veni si de la unele firme deja prezente pe piata, care isi extind sau isi consolideaza activitatea. Unul dintre cele mai fierbinti domenii va fi comertul. Mai toate lanturile de retail au anuntat, pentru 2006, investitii de zeci si zeci de milioane de euro in deschiderea unor noi supermarketuri si hipermarketuri. Desi o parte a banilor necesari va proveni din profiturile realizate pe piata romaneasca, in multe cazuri va fi vorba si de un aport de capital strain (mai ales in cazul firmelor nou sosite pe piata, ca Auchan, Plus sau Kaufland).
si telecomunicatiile ar putea atrage cam un miliard de euro in cazul in care cele doua noi licente UMTS vor fi interesante pentru companiile din domeniu care activeaza in afara pietei romanesti. In plus, daca gigantii Orange si Vodafone vor investi cu bani romanesti, de la Cosmote, care e pe pierdere, se asteapta intrari importante de capital grecesc.


Nu in ultimul rand, piata imobiliara si cea a constructiilor vor actiona ca un magnet pentru investitorii de peste hotare. Pentru ca ofera inca randamente mult superioare pietelor vestice, se estimeaza ca, si in acest an, cele doua domenii vor depasi un miliard de euro capital strain atras. Daca pana acum bataia pestelui s-a dat pe cladiri de birouri si apartamente, in acest an, alaturi de acestea, vor intra in joc si mallurile. Nu numai in Bucuresti, ci mai ales in orasele mari si medii.

CENUSARESELE INVESTIITILOR STRAINE

AGRICULTURA romaneasca reuseste sa convinga, deocamdata, mai mult strainii atrasi de afaceri imobiliare. Fie in vest, fie in Baragan, terenurile agricole mai ales sunt tinta speculatorilor. Putinele ferme cu proprietari din afara mizeaza in special pe nivelul redus de poluare a solului, o conditie fundamentala pentru agricultura organica. Paradoxal, criza gripei aviare ar putea aduce companii interesate de preluarea fermelor de pasari pe mai nimic.




TURISMUL a fost si el ocolit, in mare parte, de companiile externe, care au preferat, de cele mai multe ori, sa bage bani in litoralul bulgaresc. De fapt, cu unele exceptii notabile, ca hotelurile Marriott sau Novotel din Bucuresti, marile investitii straine din domeniu lipsesc cu desavarsire. Explicatii ar fi multe, cea mai la indemana fiind numarul scazut al turistilor, mai ales al celor de peste hotare.




TRANSPORTURILE au si ele o imagine destul de proasta printre investitorii straini, probabil avand in vedere sumele mici atrase. De vina sunt atat mentinerea in proprietatea statului a marilor companii de transport calatori, cat si infrastructura veche si insuficienta, care duce la scaderea ratei de profit.



LOISIRUL, fie ca e vorba de restaurante, baruri, cafenele, cinematografe etc. este inca un fief romanesc. Chiar si cele cateva lanturi celebre prezente aici s-au extins in mare parte prin francize si au inca un numar total insuficient de unitati active pe piata locala.

6 MILIARDE
DE EURO

va fi nivelul preconizat de autoritati pentru investitiile straine directe atrase de Romania in acest an. Cate un miliard de euro vor merge catre energie, servicii financiar-bancare si piata imobiliara.

BANII STRAINILOR MERG SPRE ACELEASI DOMENII CA IN TRECUT

“In anul 2006, preconizam ca Romania va atinge, in ceea ce priveste volumul de capital strain direct atras in economie, un total de circa 5,8 – 6,2 miliarde de euro. O contributie importanta o va avea anul acesta privatizarea BCR.”


Ana-Maria Cristina, presedintele ARIS