Când vine vorba despre vacanţă, preferinţele turiştilor români sunt destul de greu de clasificat pe categorii. Este o sarcină pe care am predat-o agenţiilor de turism, şi, în urma celor împărtăşite de reprezentanţii acestora, am identificat câteva stereotipuri, însă prea puţine sau diferite de la o agenţie de turism la alta.

Mulţi reprezentanţi ai agenţiilor de turism au căzut de acord că tinerii, între 20 şi 30 de ani sunt cei mai dornici să călătorească şi îşi doresc cât mai multe experienţe de acest gen.

Posibil să fie din cauza entuziasmului vârstei sau a concepţiei „Oricum nu o să petrec prea mult timp în camera de hotel!”, specifică tot tinereţii, dar turiştii de 20-30 de ani, indiferent că au venituri medii sau mari, nu pun prea mult preţ pe stele atunci când îşi planifică excursiile. În cazul celor cu venituri mari care nu insistă pe confort o explicaţie ar fi că îşi fac vacanţele cu grupuri de prieteni, care au venituri mai mici.0-41993-milano.jpg

„Tinerii până în 30 de ani preferă să meargă în destinaţii din Europa, în formula weekendurilor prelungite, vacanţe scurte şi dese. Ei sunt cei care profită din plin de ofertele de bilete de avion low-cost şi optează cel mai adesea pentru confort redus, la unităţi de 2-3 stele”, a explicat, pentru capital.ro, Lucia Morariu, preşedinte Eximtur.

City-breakurile, rezervate turiştilor tineri

Aceeaşi tendinţă în alegerea destinaţiilor în rândul tinerilor cu venituri mari a remarcat-o şi Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours. „În cursul anului, cei cu venituri mari aleg city-break-urile şi transportul cu avionul, 2-3 nopţi de cazare cu mic dejun la hoteluri de patru – cinci stele, pentru că îşi doresc să viziteze cât mai multe obiective turistice”. El susţine că cei cu venituri medii au cam aceleaşi opţiuni, dar aleg alte categorii de hoteluri, de trei stele în special sau de patru stele.

Tot despre această categorie de turişti, de până în 30 de ani, Adriana Goicea, manager al Cocktail Holidays, spune că „în general, nu sunt fideli unui anumit hotel sau unei destinaţii, ci vor să încerce locuri noi, hoteluri, să experimenteze”.

Odată cu vârsta însă apetitul pentru aventură începe treptat să scadă. Astfel că instinctul explorator  mai scade din intensitate şi îi lasă locul dorinţei de confort. „Cu cât înaintează în vârstă, turiştii vor mai mult confort. Astfel, dacă la 20 de ani predomină ca regim de masă micul dejun – care le oferă mai multă mobilitate, la 35-40 de ani, turiştii preferă demipensiunea şi chiar all-inclusive”, este părerea, bazată pe experienţă, a lui Mircea Vladu.

0-41992-copii.jpgAll incusive turcesc, ca o mănuşă pentru familiile cu copii

Cât despre familiile care călătoresc cu copii mici, cum era de aşteptat, aceştia aleg vacanţe mai liniştite, care le rezervă tot confortul de care au nevoie. Primele cerinţe ale acestora sunt referitoare la condiţiile cât mai bune pentru copii.

De aceea, un turist care nu are în grijă un copil este mai interesat de proximitatea hotelului de obiectivele turistice sau de circuitele care pot fi făcute, în schimb cei care pleacă în vacanţă cu prichindeii pun mare preţ pe locurile special amenajate pentru copii. Şi pentru că nu le este deloc la îndemână să experimenteze în fiecare zi alte restaurante, ei sunt cei mai fideli clienţi ai ofertelor all inclusive. „Familiile cu copii mici se axează cu precădere pe vacanţele all inclusive, iar cea mai solicitată destinaţie este Antalya”, după cum a exemplificat Lucia Morariu.

Confortul şi cunoaşterea devin prioritare odată cu vârsta

Cei de peste 50 de ani, care deja nu mai au grija copiilor mici, au opţiuni mai variate. Sunt cei care aleg un loc unde le place şi unde revin în fiecare an sau cei dorinici de circuite culturale, însă spre deosebire de tineri, pun mai mult accent pe confort şi comoditate.

„Turiştii de 50-60 de ani cu venituri mari sunt, în general, fideli unei anumite destinaţii, unui anumit hotel, preferă Grecia cu all inclusive la patru sau cinci stele, croazierele”, spune Adriana Goicea. Reprezentantul Eximtur este, însă de altă părere: „Turiştii de vârsta a doua au început să se reorienteze către circuitele culturale, de cunoaştere. Aceştia sunt de regulă intelectuali (medici, profesori), cu venituri medii  şi superioare”, ne-a declarat Lucia Morariu.

Turiştii de vârsta a II-a nu scapă niciun circuit0-41994-croaziera.jpg

O altă tendinţă este cea remarcată de preşedinte Prestige Tours, care susţine că turiştii din această categorie de vârstă caută cu precădere croazierele „în timpul cărora au ocazia de a se relaxa pe vasul de croazieră de cinci stele şi de a vedea numeroase destinaţii. În plus, pe vasul de croazieră se bucură de tot confortul: piscine, spa-uri, bulevarde cu magazine pentru shopping, restaurante selecte cu muzică de calitate”, este explicaţia lui Mircea Vladu.

Şi reprezentantul Malta Travel, Florin Sfârlea,remarcă înclinaţia turiştilor de 50-60 de ani pentru confort şi cunoaştere. Potrivit acestuia, aceştia sunt cei care optează pentru hoteluri cu demipensiune, de la 4 stele în sus, în funcţie de venituri. De asemenea, tot ei sunt cei care nu ratează tururile culturale, iar cei de peste 60 de ani aleg să meargă în toate excursiile opţionale.

Un trend care se potriveşte în cazul tuturor categoriilor de vârstă, însă specific celor cu venituri foarte mari, este vacanţa în destinaţii de golf, remarcat de preşedintele Eximtur.