Din ce în ce mai multe companii apelează la externalizarea departamentelor IT. Serviciile de găzduire capătă o importanţă sporită.

Cloud computing, Software as a Service (SaaS) sau Software plus Servicii (S+S). Termeni tot mai des folosiţi în ultima vreme pentru a desemna un nou model de business IT. Spre deosebire de modelul tradiţional, când softul era implementat la sediul companiilor, noul model permite rularea aplicaţiilor de „business inteligence“ (ERP, CRM etc.) pe servere externe, accesul la acestea fiind pe bază de abonament. În acest context, companiile de hosting (găzduire) nu se mai adresează doar site-urilor de internet, ci devin chiar ele furnizori de astfel de servicii.

„Companiile pot apela fie la furnizori de SaaS, fie direct la unii hosteri care deja încep să furnizeze astfel de servicii“, spune Alexandru Bordei, project manager la Hostway, una dintre cele mai importante companii de hosting atât în România, cât şi la nivel mondial.  Modelul permite reducerea cheltuielilor IT, dar alegerea serviciului potrivit nu e întotdeauna uşoară.

În România avem peste 100 de companii care oferă servicii de hosting, dintre care zece sunt mari. Numărul acestora va creşte în perioada următoare.
Todi Pruteanu, project manager, Microsoft

6 mil. de dolari va fi, conform estimărilor IDC, valoarea pieţei autohtone de servicii de hosting complexe în 2010.

Referinţe
Pentru alegerea unei companii de hosting, consultaţi cataloage. Dacă sunteţi interesat de servicii bazate pe tehnologii Microsoft, căutaţi lista cu partenerii certificaţi pentru servicii de hosting. Furnizorii importanţi caută să fie neutri tehnologic, oferind şi servicii bazate pe Linux, şi alte programe open source.

Calitate
Nu faceţi rabat la calitate. Un aşa- numit „service level agreement“ care oferă un timp de prezenţă online (uptime) mai mic de 99,99% nu e acceptabil. „Diferenţa poate însemna câteva ore pe an în care site-ul nu e disponibil, şi fiecare procent contează“, spune Todi Pruteanu, platform strategy manager, Microsoft.               

Securitate
Conform studiilor de specialitate, cele mai multe atacuri asupra unei reţele informatice se produc din interior. Prin urmare, în ciuda aparenţelor, aplicaţiile găzduite pe serverele companiilor de hosting sunt mai la adăpost. Chiar şi aşa, nivelul de securitate pe care îl oferă fiecare hoster trebuie studiat atent.

Optim
Ca şi în cazul oricărui produs sau serviciu, raportul calitate/preţ contează. Cereţi studii de caz cât mai apropiate de profilul afacerii dumneavoastră şi studiaţi avantajele pe care le-au obţinut cei care au apelat la fiecare dintre companiile de hosting.

Scalabilitate
În momentul alegerii unei gazde pentru site, studiaţi ce fel de aplicaţii foloseşte compania respectivă, ce servicii poate să vă ofere la momentul iniţial şi, cel mai important lucru, cum ar putea să acopere cu noi servicii dezvoltarea ulterioară a afacerii dumneavoastră.

Lanţ
Dacă sunteţi o companie care apelează la servicii SaaS, contează foarte mult ce referinţe are compania care găzduieşte serviciul respectiv. Un serviciu, oricât de minunat, nu valorează mare lucru dacă serverele pe care rulează cad când ţi-e lumea mai dragă. Interesaţi-vă nu doar de calitatea serviciului, ci şi a gazdei.

Încredere
Dacă vreţi să oferiţi servicii de tip Saas (Software as a Service), „încrederea în serviciul de hosting este unul dintre cele mai importante lucruri. El trebuie să ofere garanţia unui uptime pe care să-l poţi promite mai departe celor care se abonează la serviciul tău“, afirmă Alexandru Bordei, project manager la Hostway.

Comunicare
Spre deosebire de soluţiile software implementate în interiorul companiei, cele care operează „in the cloud“ sunt mai puţin adaptabile la nevoile fiecărui client. Dar orice facilitate nouă pe care furnizorul de servicii o adaugă devine disponibilă pentru toţi clienţii. De aceea, transparenţa şi deschiderea gazdei contează.