Opiniile patronatelor si sindicatelor sunt bagate in seama la Bruxelles, in procesul adoptarii unor decizii si reglementari. Doar daca ele vin cu intiative pertinente si cu propuneri concrete, lucru rar intalnit, deocamdata. Totusi, in ultima perioada, mediul de afaceri a inceput sa “se miste mai cu talent” in aceasta directie.
Consultarile asupra legilor si directivelor europene permit, online sau in cadrul unor sedinte publice, reprezentantilor “partilor interesate” sa-si sustina cauza. In Romania, insa, acest lucru nu este prea bine stiut, desi informatia exista. Cu toate ca unele patronate primesc periodic proiectele actelor normative de la partenerii lor europeni, feed-back-ul lasa de dorit. Spre exemplu, chiar una din cele mai active organizatii, Asociatia Oamenilor de Afaceri, recunoaste ca se rezuma numai la monitorizarea dezbaterilor. “Proiectele recente care ne vor afecta se refera la accizele pentru motorina ecologica, folosirea produselor vegetale pentru obtinerea acestei motorine, inregistrarea vehiculelor mari consumatoare de combustibil. Ultima intra in vigoare chiar peste o luna”, explica reprezentantii organizatiei. Miscarea patronala este, in general, destul de haotica pentru a formula puncte de vedere comune “Incercam sa vedem care este sistemul, sa trimitem de acum pozitii oficiale ale patronatelor din Romania”, mai transmite AOAR. “Interesul exista, dar prezenta permanenta la Bruxelles presupune costuri mari, si patronatele n-au fost incurajate, pana acum, sa se puna in miscare”, precizeaza Emil Ionescu, din partea CONPIROM.
Un exemplu concret de directiva aprobata de curand si care vizeaza companiile din domeniul IT: furnizorii de servicii de telefonie si internet vor fi obligati sa stocheze toate datele de trafic pentru o perioada cuprinsa intre sase luni si doi ani. Directiva a generat dezbateri aprinse timp de aproape un an de zile la Bruxelles. Abia dupa adoptarea acesteia, firmele vizate din Romania s-au trezit, comentand pe diverse forumuri online, ca vor avea costuri enorme, de ordinul milioanelor de euro anual. Mai mult, tot dupa consumarea evenimentului, Ministerul Comunicatiilor a desfasurat o dezbatere pentru stabilirea felului in care directiva se va transpune in legislatia nationala. Adica, ultimul lucru care mai poate fi facut acum.
Cat priveste sindicatele, participarea acestora s-a dovedit a fi mult mai intensa decat cea a patronatelor. Implicarea lor in dezbaterile privind adoptarea directivei Bolkestein a fost semnificativa. Proiectul legislativ urma sa permita prestatorilor de servicii de toate genurile sa faca afaceri in oricare din cele 25 de state membre ale UE. La presiunea sindicatelor, printre care si Cartel Alfa, din lege a fost eliminat un punct-cheie, principiul “tarii de origine”, care ar fi urmat sa simplifice mult procedurile de inregistrare a unei filiale intr-o alta tara. “Prin propunerile adresate confederatiilor sindicale europene, am luptat impotriva adoptarii directivei in forma prezentata. Prin campaniile de lobby am reusit sa obtinem amendarea ei”, a spus Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa. si nu este singurul exemplu. In februarie 2006, Sindicatul a prezentat la Bruxelles propuneri privind “directiva timpului de lucru”.
Cat despre patronate, desi unele dintre acestea si-au infiintat birouri la Bruxelles, reprezentantii lor se multumesc doar “sa urmareasca” proiectele legislative si propunerile celorlalti membri ai confederatiilor europene, fiind in faza de “analiza a sistemului”. Formularea propunerilor vine abia la sfarsit.
Directive europene cu participare romaneasca
• “Directiva privind timpul de lucru” este unul din actele normative care a chemat la dezbateri fortele sindicale si patronale din Romania. Aceasta stabileste cerintele minime de securitate si sanatate in materie de organizare a timpului de lucru si se aplica tuturor sectoarelor de activitate private sau publice.
• Una din directivele dezbatute si de reprezentantii mediului de afaceri din tara este cea referitoare la cota redusa de TVA in constructii. Romania a fost singura tara care nu a adoptat aceasta directiva, in ciuda pozitiei propunerilor formulate de patronate in tara si la Bruxelles.