SRI a ascultat zeci de mii de telefoane printr-o structură ilegală! Parlamentarii închid ochii și aplaudă serviciul secret în raportul comisie parlamentare de control, privind activitatea instituției de forță din anii 2015-2019. Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor - CNIC, prin care s-au făcut interceptările telefonice, a fost înființat fără respectarea legii.
SRI a ascultat zeci de mii de telefoane printr-o structură ilegală! Comisia parlamentară trece însă sub tăcere acest lucru.
Mai mult decât atât, parlamentarii deplâng soarta SRI, care trebui să facă față atacurilor din mass media.
SRI a ascultat zeci de mii de telefoane ilegal. Scamatoria legislativă a Guvernului Cioloș
Peste 25.000 de telefoane au fost ascultate numai în anul 2016 de către Serviciul Roman de Informații – condus din 2015 de către Eduard Hellvig , inclusiv în baza unor mandate de siguranță națională.
Informația apare în sintezele Comisiei parlamentare de control al SRI, aferente rapoartelor de activitate din anii 2015-2019 și votate pe repede înainte marți, 11 mai 2021, de către plenul reunit al Parlamentului.
”Au fost recepționate 12.992 acte de autorizare, astfel: 3.736 mandate de securitate națională, dintre care 3.423 mandate pentru SRI, 8.792 mandate de supraveghere tehnică și 464 de ordonanțe.
Prin aceste acte de autorizare, s-a dispus interceptarea a 30.010 posturi (24.781 mobile, 1.427 fixe și 3.802 internet), fiind puse în aplicare, din punct de vedere tehnic, doar 29.079 posturi (24.686 mobile, 1.296 fixe și 3.097 internet)”, arată documentul, potrivit luju.ro.
În 2016, SRI a efectuat interceptările de mai sus prin intermediul Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor – CNIC, care funcționează în cadrul aceluiași Serviciu Roman de Informații.
Totuși, comisia parlamentară trece sub tăcere faptul ca acest CNIC funcționează fără bază legală, el fiind creat nu printr-o lege de înființare, ci printr-o scamatorie legislativă introdusă de către guvernul Dacian Cioloș în OUG nr. 6/2016, ordonanță emisă la initiațiva ministresei Justiției din acel moment, Raluca Prună.
Comisia parlamentară s-a transformat în apărătoare a SRI
Caracterul nelegal al CNIC a fost trecut sub tăcere și de președinta Înaltei Curți, judecătoarea Corina Corbu, chiar dacă aceasta este obligată să controleze cel puțin de două ori pe an felul în care centrul realizează interceptările, comentează sursa citată.
Iar osanalele ridicate de către aleși Serviciului Român de Informații devin de nedescris când comisia parlamentară pur și simplu începe să plângă de mila SRI, în contextul așa-ziselor ”atacuri mediatice” la care serviciul secret a fost supus în anii 2016 și 2017.
Văzând așa, comisia parlamentară s-a transformat ea însăși în apărătoare a SRI, în fața criticilor presei. Adică exact a serviciului de informații pe care legea o obligă să-l controleze, nu să-l apere.
”În perioada 2016-2017, SRI a fost ținta unor atacuri mediatice care nu i-au afectat, pe fond, capacitatea de a acționa pentru protejarea securității naționale, dar care și-au pus amprenta asupra instituției și personalului acesteia.
În acest context, cadrul normativ care reglementează activitatea și funcționarea Comisiei a fost actualizat, în 2017, cu prevederi privind rolul acesteia în protejarea reputației Serviciului, a onoarei și demnității cadrelor.”, se arată în raportul comisiei.