Mesajul oficial al SRI. Dezvăluirile privind conturile pe TikTok din 2016 nu sunt o greşeală

„Rețeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea „A.me” în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spațiul Republicii Populare Chineze. Deși aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi și utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara RPC prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network.

Mai mult, în noiembrie 2017, compania a achiziționat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicație de videosharing creată în iulie 2014 (având la momentul achiziției peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi), conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate și integrate la nivelul aplicației TikTok.

Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350”). De asemenea, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită”, au explicat membrii Serviciului Român de Informații (SRI) joi, 5 decembrie.

A fost nevoie de aceste clarificări, după acuzaţiile venite din partea unor jurnalişti

Anterior, a apărut o mare controversă în timpul campaniei electorală pentru alegerile prezidențiale din România, după ce Serviciul Român de Informații (SRI) a spus că echipa lui Călin Georgescu ar fi folosit o rețea de conturi TikTok, creată în anul 2016, pentru a-l promova.

Totuși, aceste informații au fost combătute de jurnaliști. TikTok nu era disponibil la nivel global în acel an.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: Facebook, Călin Georgescu

Conform unui document publicat de președintele României, Klaus Iohannis, pe 4 decembrie 2024, SRI a spus că rețeaua de susținere online a lui Călin Georgescu ar fi cuprins 25.000 de conturi TikTok, dintre care 797 ar fi fost create încă din anul 2016.

Documentul arată că aceste conturi au început să fie folosite pe scară largă în noiembrie 2024, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

TikTok s-a lansat internațional abia în 2017

Jurnalistul InPolitics Bogdan Tiberiu Iacob a contestat informațiile oferite de SRI, explicând că TikTok nu era disponibil pe plan internațional în 2016.

TikTok a fost lansat în China în septembrie 2016 sub numele de A.me și a fost redenumit Douyin. Abia în septembrie 2017 a ajuns pe piața internațională sub numele de TikTok.

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la publicația InPolitics despre Călin Georgescu și TikTok
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Tiberiu Iacob