"Sunt multe situaţii şi deţinem şi noi şi CERT – RO suficient de multe informaţii privind existenţa unor calculatoare infectate cu aşa-numiţii botnet. Practic calculatoarele respective sunt infectate, sunt folosite în atacuri cibernetice împotriva unor terţe părţi fără a cunoaşte respectivele părţi faptul că este infectat calculatorul lor. Cauzele majore sunt două. Una este utilizarea de sisteme de operare şi sisteme informatice nelicenţiate de către respectivele persoane, faptul că acestea nu pot beneficia de ultimele versiuni ale sistemului de operare care corectează diversele vulnerabilităţi semnalate", a spus Cosmoiu.
Cea de-a doua cauză majoră, potrivit şefului direcţiei Cyberint din SRI, este neutilizarea unor minime măsuri de securitate cibernetică precum antiviruşi.
'Orice telefon inteligent, orice alt element din 'internet of things', putem vorbi, nu sunt foarte răspândite în România, dar avem televizoare inteligente, frigidere inteligente, orice obiect casnic inteligent, toate sunt vulnerabile şi la un moment dat pot să fie atacate de către diverşi vectori ai ameninţării. Urmărirea acestor device-uri este o sarcină extrem de dificilă şi aici nu putem decât acţiona împreună cu marii provideri de servicii informatice. La nivelul cetăţeanului este o problemă de responsabilitate personală. La nivelul firmelor de responsabilitatea firmei. Nimeni din exterior nu poate să vină şi să asigure securitatea cibernetică a cetăţeanului, a firmelor', a explicat oficialul SRI. AGERPRES